Διεθνή

Η επόμενη μέρα της Βρετανίας

Η επόμενη μέρα της Βρετανίας

Πηγή Φωτογραφίας: urlughistorical/CNN

Δεδομένων των διαιρέσεων στο Συντηρητικό Κόμμα, δεν υπάρχει ξεκάθαρος υποψήφιος και οποιοσδήποτε αντικαταστάτης θα αντιμετωπίσει μια χώρα που είναι πιθανό να μπει σε οικονομική ύφεση

Η Λιζ Τρας υπέβαλε, ως αναμενόταν, την παραίτησή της από την πρωθυπουργία και την ηγεσία των Συντηρητικών, χωρίς να έχει συμπληρώσει ούτε 50 ημέρες θητείας και με το ζήτημα της διαδοχής να επείγει, δεδομένης της ενεργειακής και πληθωριστικής – οικονομικής κρίσης, η οποία ζητεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Συγκεκριμένα, η Λιζ Τρας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, μόλις έξι εβδομάδες μετά τον διορισμό της επικεφαλής της κυβέρνησης.

Οι εκλογές για τον επόμενο ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας για να αντικαταστήσει την Τρας, η οποία είναι η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στη βρετανική ιστορία. Ο Τζορτζ Κάνινγκ κατείχε προηγουμένως το ρεκόρ, έχοντας υπηρετήσει 119 ημέρες το 1827 όταν πέθανε.

Δεδομένων των διαιρέσεων στο Συντηρητικό Κόμμα, δεν υπάρχει ξεκάθαρος υποψήφιος και οποιοσδήποτε αντικαταστάτης θα αντιμετωπίσει μια χώρα που είναι πιθανό να μπει σε οικονομική ύφεση.

Ωστόσο, ακούγονται ήδη αρκετά ονόματα, πιθανά να θέσουν υποψηφιότητα. Δύο από αυτά,  ο Ρίσι Σούνακ έθεσε υποψηφιότητα, αλλά ηττήθηκε με καθαρή διαφορά από την πρώτη Λ. Τρας, πριν από ενάμιση μήνα, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για τη θέση του διαδόχου, αν και τον «βαρύνει» το γεγονός ότι έχει ήδη ασκήσει προεδρικά και πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα της διεθνούς ειδησεογραφίας, πιθανοί διάδοχοι εμφανίζονται ο Ρ. Σούνακ, ο απρόβλεπτος Μ. Τζόνσον, η Πένυ Μόρντον, ο Τζέρεμι Χαντ και ο Μπεν Γουάλας.

Ρίσι Σούνακ

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε πίσω από τον Τρας στον δεύτερο γύρο της ηγεσίας των Συντηρητικών, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί σε ευνοϊκή θέση μετά τις ήττες που υπέστη η πρώην αντίπαλός του.

Ο Σούνακ κέρδισε την υποστήριξη 137 βουλευτών σε σύγκριση με τους 113 της Τρας και οι σύμμαχοί του είναι από τους πλέον επικριτικούς των πεπραγμένων της, αλλά δεν θα ήταν δημοφιλής στους συμμάχους της Τρας, δεδομένου ότι του αποδίδουν μηχανορραφίες εις βάρος  του  Μπόρις Τζόνσον.

Ιδεολογικά, ο Σούνακ κινείται κοντά στο ρεύμα του σύγχρονου φιλελευθερισμού, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί βάσιμα να χαρακτηρισθεί ως «νεοφιλελεύθερος».

Πένυ Μόρντοντ

Η πρώην Υπουργός Άμυνας ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπέρμαχος του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Η Μόρντοντ χειροκροτήθηκε για την ομιλία της στο Κοινοβούλιο, όταν υπερασπίστηκε την Κυβέρνηση, παρά την αντίθεσή της με ακολουθούμενες πολιτικές.

Τζέρεμι Χαντ

Αφού απέτυχε το οικονομικό πρόγραμμα της Τρας και απέλυσε τον Υπουργό Οικονομικών της, στράφηκε στον Χαντ, πρώην Υπουργό Υγείας και πρώην Υπουργό Εξωτερικών, για να διορθώσει τα πράγματα αναφορικά με τον «μίνι προυπολογισμό».

Είναι γνώστης των δημοσίων οικονομικών και έχει σφυρηλατήσει το προφίλ του αξιόπιστου συνομιλητή στο εσωτερικό του κόμματος.

Επέμεινε ότι δεν θέλει την κορυφαία θέση, παρά το γεγονός ότι συμμετείχε σε δύο προηγούμενες κούρσες διαδοχής, για να γίνει πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένης αυτής του 2019 όταν έχασε στον τελευταίο γύρο από τον πρώην Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο Χαντ δεν διαθέτει όμως υποστήριξη μιας μεγάλης ομάδας βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Μπεν Γουάλας

Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας είναι ένας από τους λίγους αξιωματούχους που έχουν «διασωθεί» με αυξημένη αξιοπιστία από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή. Ο Γουάλας ήταν υπουργός Άμυνας υπό τον Τζόνσον και την Τρας, ηγείται επί του παρόντος της πολιτικής της Βρετανίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος για αρχηγός των Τόρις το καλοκαίρι, αλλά στο συνέδριο του κόμματος στις αρχές του μήνα, είπε ότι δεν θα το απέκλειε πλέον.

Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην Πρωθυπουργός  είναι πραγματικά απρόβλεπτος.

Ο Τζόνσον παραμένει δημοφιλής ανάμεσα στα μέλη των Τόρηδων και εξακολουθεί να έχει πιστούς υποστηρικτές στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, λέγεται, από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι θέλει να επικεντρωθεί στη συγγραφή βιβλίων και στη σύνταξη μελετημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments