Διεθνή

Μπλίνκεν: Καμία ένδειξη προθυμίας της Μόσχας για ουσιαστικές συνομιλίες

Μπλίνκεν: Καμία ένδειξη προθυμίας της Μόσχας για ουσιαστικές συνομιλίες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εάν δούμε ένα άνοιγμα για να προωθήσουμε τη διπλωματία, θα το εξετάσουμε, αλλά η Μόσχα αντίθετα «διπλασιάζει και τριπλασιάζει» την επιθετικότητά της, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν κάθε μέσο για να προωθήσουν τη διπλωματία με τη Ρωσία εάν δουν ένα άνοιγμα, αλλά αυτή τη στιγμή η Μόσχα δεν δείχνει καμία ένδειξη προθυμίας να συμμετάσχει σε ουσιαστικές συνομιλίες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Κάθε ένδειξη δείχνει ότι είναι μακριά από το να είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε ουσιαστική διπλωματία, ο Πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολόνα.

«Θεωρούμε και θα εξετάσουμε κάθε μέσο για να προωθήσουμε τη διπλωματία εάν δούμε ένα άνοιγμα για να την προωθήσουμε με οποιοδήποτε μέσο, ​​φυσικά θα το εξετάζουμε πάντα», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι η Μόσχα αντίθετα «διπλασιάζει και τριπλασιάζει» την επιθετικότητά του.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα σε αυτό που η Ουκρανία και η Δύση αποκαλούν εκστρατεία εκφοβισμού των αμάχων ενόψει του χειμώνα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ρωσία ήταν πρόθυμη να συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με την Τουρκία για τρόπους τερματισμού του πολέμου, που τώρα βρίσκεται στον όγδοο μήνα του, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη κάποια σοβαρή πρόταση για διαπραγμάτευση.

Η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών έχει κάνει συγκρίσεις με την κουβανική κρίση των πυραύλων του 1962 που έφερε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για να αποφευχθεί η επέκταση του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης .

Ο Μπλίνκεν και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για ουσιαστική διπλωματία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του, υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, την πρώτη τους κλήση από τον Μάιο, και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση του Πενταγώνου.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του, ο Πούτιν ενίσχυσε τις εξουσίες των περιφερειακών κυβερνητών της Ρωσίας και διέταξε τη δημιουργία ενός συντονιστικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν για να υποστηρίξει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments