Διεθνή

Ουγγαρία: “Κύμα” διαμαρτυρίας κατά Όρμπαν για τον «εκτροχιασμό του πληθωρισμού»

Ουγγαρία: “Κύμα” διαμαρτυρίας κατά Όρμπαν για τον «εκτροχιασμό του πληθωρισμού»

Πηγή Φωτογραφίας: BLOOMBERG

Ο πληθωρισμός, που ξεπέρασε το 20% τον Σεπτέμβριο και εξακολουθεί να αυξάνεται, γινόταν αφόρητος, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τα νοικοκυριά στην Ουγγαρία που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά και τις τιμές να ανεβαίνουν

 Χιλιάδες Ούγγροι, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων και μαθητών, πραγματοποίησαν στη Βουδαπέστη την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης, απαιτώντας υψηλότερους μισθούς και περιορισμό του αυξανόμενου πληθωρισμού που διαβρώνει τα εισοδήματα.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπως «Ορμπάν χάσου» και «Όχι δασκάλους, κανένα μέλλον», λίγες ώρες αφότου ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεσμεύτηκε να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα και ένα ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και καθώς η ΕΕ διολισθαίνει σε μια «οικονομική κρίση».

Αλλά το αργότερο σε μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι συμμετέχοντες είπαν ότι η κυβέρνησή του είχε απογοητεύσει τους δασκάλους δίνοντάς τους πενιχρούς μισθούς, ενώ ο πληθωρισμός, που ξεπέρασε το 20% τον Σεπτέμβριο και εξακολουθεί να αυξάνεται, γινόταν αφόρητος.

Καθώς η χώρα γιόρταζε την επέτειο της εξέγερσης του 1956 κατά της σοβιετικής κυριαρχίας, ο Όρμπαν, ο οποίος επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία τον Απρίλιο, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι το επόμενο έτος θα είναι γεμάτο προκλήσεις με έναν« πόλεμος στα ανατολικά και μια οικονομική κρίση στη Δύση», προσθέτοντας ότι υπάρχει «οικονομική κρίση και οικονομική ύφεση στην ΕΕ».

«Το 1956 μάθαμε ότι χρειάζεται ενότητα στις δύσκολες στιγμές… θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα, όλοι θα έχουν δουλειά, μπορούμε να υπερασπιστούμε το καθεστώς των ανώτατων ορίων στους λογαριασμούς ενέργειας και οι οικογένειες δεν θα μείνουν μόνες τους».

Τα ανώτατα όρια στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ένα βασικό στοιχείο των πολιτικών του Όρμπαν, αλλά το κόστος του προγράμματος αυξήθηκε φέτος λόγω των ανοδικών τιμών της ενέργειας, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει το ανώτατο όριο για τα νοικοκυριά υψηλότερης χρήσης από την 1η Αυγούστου.

Αναμένεται να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 2023 τον Δεκέμβριο, καθώς ο νόμος για τον προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, προβλέπει ανάπτυξη 4,1% το επόμενο έτος, ενώ ο πληθωρισμός εμφανίστηκε στο 5,2% — προβλέψεις ξεπεράστηκαν λόγω της διψήφιας αύξησης των τιμών. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται τώρα να επιβραδυνθεί στο 1% το επόμενο έτος.

Το φιορίνι έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα αυτό το μήνα, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments