Διεθνή

Σοσιαλισμός με ανδρικό πρόσωπο

Σοσιαλισμός με ανδρικό πρόσωπο

Πηγή Φωτογραφίας: hoover/reuters/REUTERS/Tingshu Wang

Για πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα στο ανώτατο όργανο του κινεζικού ΚΚ.

Για πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα στο ανώτατο όργανο του κινεζικού ΚΚ. Μέχρι την παγκόσμια υποχώρησή του, είχε επικρατήσει σε αρκετές χώρες το ρεύμα του αναθεωρητικού – μεταρρυθμιστικού ρεύματος του ευρωκομμουνισμού, που ομιλούσε για έναν σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο, όμως, έχει παραχωρήσει τη θέση του στον αυστηρά ανδροκρατούμενο σοσιαλισμό του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Ο σοσιαλισμός με ανδρικό πρόσωπο είναι εδώ και αποτυπώνεται στη σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου.

Ο Πρόεδρος Σι διόρισε, πριν από λίγο, στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου τέσσερις από τους συμμάχους του –  συμπεριλαμβανομένων δύο από τους πρώην γραμματείς του – που υποστηρίζουν το όραμά του για ισχυρότερο έλεγχο στην κοινωνία και την οικονομία.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο σημερινός αρχηγός του κόμματος στη Σαγκάη, Li Qiang, αναμένεται να αναλάβει πρωθυπουργός από τον Li Keqiang, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί το επόμενο έτος. Ο Li Qiang θεωρείται ως κοντά στον Xi, καθώς οι δυο τους δούλευαν μαζί στην επαρχία Zhejiang στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Κανένα από τα νέα μέλη, του ανώτατου ιεραρχικά οργάνου δεν είναι γυναίκα, μετά την αποχώρηση της Sun Chunlan, της μόνης γυναίκας που ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Η Sun Chunlan συνταξιοδοτήθηκε, αν και έγιναν συζητήσεις περί της μη εξόδου της στην κομματική σύνταξη.

Στη νέα σύνθεση του επταμελούς Πολιτικού Γραφείου, ξεχωρίζει επίσης το όνομα, και καλό θα ήταν να αρχίσουμε στο δυτικό κόσμο να εξοικειωνόμαστε σε ένα βαθμό με αυτό, του Cai Qι.

Αυτός είναι ένα από τα λίγα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής με τον Ντινγκ Σουεξιάνγκ που δεν ηγήθηκε ποτέ πόλης ή επαρχίας. Αυτός ο 67χρονος γαλλόφιλος θεωρείται ο ιδεολογικός μέντορα του κινεζικού ΚΚ. Σε αυτόν αποδίδεται η πατρότητα του λεγόμενου «κινεζικού ονείρου». Πρόκειται για την εμβληματική έκφραση, η οποία συμπυκνώνει το στρατηγικό σχέδιο για μια Κίνα, ως παγκόσμια υπερδύναμη, πιο μπροστά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την «Κίνα 2049». Αυτό το εμβληματικό όνομα οφείλει την ονομασία του στον Wang.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments