Διεθνή

Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Σι Τζινπίνγκ

Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Σι Τζινπίνγκ

Πηγή Φωτογραφίας: Al Jazeera/AP Photo/Mark Schiefelbein

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην ηγεσία της χώρας του. «Η έκβαση του συνεδρίου του κόμματος επιβεβαιώνει πλήρως την πολιτική σας εξουσίας καθώς και τη ενότητα του κόμματος που οποίου ηγείστε», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Σι και ο Πούτιν υπέγραψαν μια συνεργασία «άνευ ορίων» τον Φεβρουάριο, τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, η Κίνα τηρεί προσεκτική στάση, επικρίνοντας τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς όμως να επικυρώνει ή να βοηθά στη στρατιωτική επιχείρηση. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι η εκ νέου ανάδειξη του Σι θα «ενισχύσει τη θέση της Κίνας στη διεθνή σκηνή» και θα βοηθήσει τη χώρα να υλοποιήσει τα σημαντικά εγχώρια επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Σι Τζινπινγκ εξασφάλισε τρίτη θητεία

 Ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε μια τρίτη θητεία ηγεσίας που έχει σπάσει το προηγούμενο την Κυριακή και εισήγαγε μια νέα Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου γεμάτη πιστούς, εδραιώνοντας τη θέση του ως ο πιο ισχυρός ηγέτης της χώρας από τον Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης, Λι Κιάνγκ, 63 ετών, ακολούθησε τον Σι στη σκηνή της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού, καθώς παρουσιάστηκε η νέα ηγετική ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να διαδεχθεί τον Λι Κετσιάνγκ ως πρωθυπουργός όταν αποσυρθεί τον Μάρτιο.

Τα άλλα μέλη της επταμελούς Διαρκούς Επιτροπής, του ανώτατου διοικητικού οργάνου της Κίνας, είναι οι Zhao Leji και Wang Huning, που επιστρέφουν από την προηγούμενη επιτροπή, και οι νεοεισερχόμενοι Cai Qi, Ding Xuexiang και Li Xi. Ο Li Qiang είναι επίσης νέος στη Μόνιμη Επιτροπή.

Όλοι θεωρούνται ότι έχουν ισχυρή πίστη στον Σι, ο οποίος επίσης διορίστηκε εκ νέου την Κυριακή ως πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

«Μια ασυνήθιστα μονόπλευρη νίκη για μια φατρία, η οποία είναι σπάνια στην παράδοση του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο παρελθόν θα υπήρχε μια σκληρή ισορροπία δυνάμεων», δήλωσε ο Γουίλι Λαμ, ανώτερος συνεργάτης στο αμερικανικό think tank the Jamestown Foundation.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments