Focus

Πώς ο Christian Dior πρωτοστάτησε μέσα σε 75 χρόνια φεμινιστικής γυναικείας μόδας

Πώς ο Christian Dior πρωτοστάτησε μέσα σε 75 χρόνια φεμινιστικής γυναικείας  μόδας

Πηγή Φωτογραφίας: The Guardian- Britannica- dior.com

Ο οίκος Dior έφερε επανάσταση στην αντίληψη των γυναικών για την κομψότητα, την ομορφιά και τη μεταπολεμική μόδα της δεκαετιας του '40. Κάθε συλλογή σχεδιάστηκε με σκοπό να απελευθερώσει τα όνειρα και τις ελπίδες των γυναικών.

Ο Κριστιάν Ντιόρ ήταν ο πρώτος του είδους του. Ένας ορματιστής της μόδας που ίδρυσε έναν από τους κορυφαίους οίκους υψηλής ραπτικής στον κόσμο, ο οποίος παραμένει σε ακμή 80+ χρόνια μετά. Σε έναν μεταπολεμικό κόσμο δυστυχίας και φτώχειας, ο οίκος Dior έφερε ξανά την ελπίδα και την αφθονία της χαράς στις γυναίκες. Τους επέτρεψε να ξαναβρούν τη θηλυκότητα, τη μόδα και την αξιοπρέπεια της έμπνευσης.

Ο οίκος Dior έφερε επανάσταση στην αντίληψη των γυναικών για την κομψότητα, την ομορφιά και τη μεταπολεμική μόδα. Κάθε συλλογή σχεδιάστηκε με σκοπό να απελευθερώσει τα όνειρα και τις ελπίδες των γυναικών. Ο Γάλλος σχεδιαστής είναι σήμερα συνώνυμο της κλασικής γυναικείας ομορφιάς. Η επίδρασή του στον κόσμο της μόδας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ο Dior ζει σήμερα μέσα από τον διαχρονικό οίκο μόδας του που ορίζει την υψηλή ραπτική.

Ο Κριστιάν Ντιόρ γεννήθηκε στις ακτές της Νορμανδίας σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, το 1905, πριν μετακομίσει στο Παρίσι σε ηλικία 5 ετών. Ο Ντιόρ ήταν γιος ενός εύπορου κατασκευαστή λιπασμάτων, αφήνοντας στους γονείς του μεγάλες προσδοκίες για εκείνον. Ως παιδί, η καρδιά του ήταν πάντα στην τέχνη και τη δημιουργικότητα, παρά τις επιθυμίες των γονιών του να γίνει διπλωμάτης.

Ως νεαρός, φιλόδοξος ονειροπόλος, άρχισε να πουλάει τα σκίτσα του στους δρόμους του Παρισιού για να βγάλει χαρτζιλίκι. Όταν τελείωσε το σχολείο, τα πάθη του μεγάλωσαν και ήξερε ότι έπρεπε να ακολουθήσει την αφοσίωσή του στην τέχνη. Τελικά, ο πατέρας του συμφώνησε πρόθυμα και τον βοήθησε να επενδύσει στη δική του γκαλερί τέχνης. Η γκαλερί σημείωσε τεράστια επιτυχία τροφοδοτούμενη από τα πάθη του. Πούλησε ακόμη και έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Πάμπλο Πικάσο.

Ο Dior δεν είχε άλλη επιλογή από το να κλείσει για πάντα την γκαλερί του αντιμέτωπος με τις αφάνταστες προκλήσεις της άφιξης της μεγάλης ύφεσης, του τραγικού θανάτου τόσο του αδελφού όσο και της μητέρας του και της κατάρρευσης της επιχείρησης του πατέρα του. Βρέθηκε αντιμέτωπος με μια θλιβερή εποχή, ωστόσο επέλεξε να συνεχίσει και να βρει την ελπίδα κάτι που τον οδήγησε στα πρώτα του βήματα στη βιομηχανία της μόδας. Άρχισε να εργάζεται με τον σχεδιαστή Robert Piguet μέχρι που κλήθηκε για τη στρατιωτική του θητεία το 1940 –κάτι που δεν το ήθελε αλλά δεν μπορούσε και να αποφύγει.

Αφού απολύθηκε από το στρατό το 1942, συνέχισε την πορεία του στη βιομηχανία της μόδας, καθώς άρχισε να εργάζεται για τον Couturier Lucien Long. Καθώς έγινε βασικός σχεδιαστής, έμαθε τα μυστικά της βιομηχανίας της υψηλής ραπτικής μαζί με τον συνάδελφό του Pierre Balmain, χωρίς κανείς από τους δύο να γνωρίζει ότι θα γίνονταν επιτυχημένοι σχεδιαστές μόδας, διευθύνοντας τους δικούς τους οίκους που θα άντεχαν στη δοκιμασία του χρόνου και θα αναγνωρίζονται μέχρι σήμερα ως διάσημα γαλλικά είδωλα του στυλ.

Στα τέλη του 1946, φτάνει η στιγμή που αδιαμφισβήτητα θα αλλάξει τη μόδα για πάντα

Ο οίκος Christian Dior γεννιέται. Ξεκινώντας τον δικό του οίκο μόδας couture τον Δεκέμβριο του 1946, o Κριστιάν ήταν έτοιμος να επιδείξει το ταλέντο του στον κόσμο. Η λεωφόρος Montaigne και ο αριθμός 30 ήταν το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, στους χιονισμένους δρόμους του Παρισιού. Παρόλο που ο επαναστατικός οίκος μόδας δημιουργήθηκε το 1946, ο ίδιος ο Ντιόρ θεωρεί το 1947 ως την αρχή, όταν λάνσαρε την πρώτη του συλλογή. Σε λιγότερο από τρεις μήνες επιμελήθηκε μια συλλογή που θα άλλαζε για πάντα τη γυναικεία μόδα, η οποία ολοκληρώθηκε από 90 εμφανίσεις. Στις 12 Φεβρουαρίου 1947, ο σχεδιαστής έκανε το ντεμπούτο του. Ήταν εδώ, στο δικό του πρώτο του σόου, που εμφανίστηκε το περίφημο «New Look».

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ονομάστηκε έτσι από τον θρυλικό συντάκτη μόδας, τον Carmel Snow, επικεφαλής του περιοδικού Harpers Bazaar εκείνη την εποχή. Συνοδευόμενα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα σχέδια του οίκου Christian Dior ήταν πρωτοποριακά και μπροστά από την εποχή τους. Η σφικτή μέση και η εντυπωσιακή φούστα γιόρταζαν τη θηλυκότητα.

Ο κόσμος της μόδας δεν είχε ξαναδεί τόσο περίτεχνα σχέδια, τέτοια αφθονία υφασμάτων για τη δημιουργία μιας πλούσιας, κομψής εμφάνισης, έναν δοξαστικό ύμνο στις γυναίκες. Ήταν ανήκουστο να χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ ύφασμα σε μια εποχή που οι άνθρωποι σιτίζονταν με δελτία τροφίμων. Αλλά ο Dior ήθελε να γιορτάσει τη ζωή μετά τον πόλεμο και να αγκαλιάσει την ομορφιά και τη θηλυκότητα των γυναικών ενθαρρύνοντας ξανά τη χαρά και την υπερβολή. Ο διακεκριμένος οίκος μόδας κατακλύστηκε από παραγγελίες και επιθυμία για τις δημιουργίες του. Με την προσοχή των παγκοσμίου φήμης σταρ Margot Fonteyn και Rita Hayworth, η ζήτηση και η φήμη του Dior αυξήθηκαν αμέσως. Η εντυπωσιακή άνοδος του Dior στην βιομηχανία της μόδας συνοδεύτηκε από το κάλεσμα για παρουσίαση μιας συλλογής για τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Ο Christian Dior άρχισε να δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Σύντομα ιδρύθηκε μια πολυτελής μπουτίκ στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Την ίδια χρονιά λανσάρισε και το πρώτο του άρωμα, ένα άρωμα που κρατάει χρόνια, μέχρι και σήμερα: το Miss Dior. Ο Κριστιάν αφιέρωσε αυτό το άρωμα στην αδερφή του.

Το 1949 έφερε μια ακόμη επέκταση για τον οίκο μόδας. Παπούτσια, γάντια και καπέλα μπήκαν στην παραγωγή για την υλοποίηση ενός καθολικού New Look δει χειρός Cristian Dior, έτσι μαζί με τον συνέταιρό του, ο Κριστιάν άρχισε να κατασκευάζει και να σχεδιάζει πολυτελή αξεσουάρ. Αρχικά, η κίνησή του να επεκταθεί πέρα από την couture επικρίθηκε ως «φτηνοποίηση» της βιομηχανίας. Αλλά δεν άργησε να έρθει η στιγμή που σχεδόν όλοι οι γαλλικοί οίκοι μόδας ακολούθησαν τα βήματά του, δημιουργώντας μια προσιτή και κερδοφόρα κίνηση.

Η κομψή και θηλυκή προσέγγισή του Κριστιάν Ντιόρ στη μόδα και η απελευθέρωση των γυναικών μετά τον πόλεμο άλλαξαν για πάντα την πορεία της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Οι κομψοί του τρόποι φάνηκαν μέσα από τα ρούχα του. Κάθε συλλογή έπρεπε να περιλαμβάνει ένα παλτό ενώ ένα μοντέλο έπρεπε να φοράει ή να κρατάει τα αγαπημένα του λουλούδια, τα κρίνα. Ως ισχυρός οπαδός των καρτών ταρώ, ο Κριστιάν δεν ξεκινούσε ποτέ μια επίδειξη υψηλής ραπτικής χωρίς να δει πρώτα το προσωπικό του μέντιουμ.

Καθώς ο οίκος μόδας συνέχισε να ακμάζει, το 1955 ένας νεαρός, δειλός Yves Saint Laurent προσλήφθηκε από τον Christian Dior. Ο Laurent άνθισε ως βοηθός σχεδιασμού του οίκου Dior, ενώ στη συνέχεια o Κριστιάν εμπιστεύτηκε τη μητέρα του Σεν Λοράν για να της εξηγήσει ότι είχε επιλέξει το νεαρό αγόρι για να μεταφέρει την κληρονομιά του οίκου μόλις αυτός φύγει από τη ζωή, κάτι που άφησε τη μητέρα του μπερδεμένη. Ήταν μια ισχυρή δήλωση.

Είτε αυτή η συζήτηση καθοδηγήθηκε από τις δεισιδαιμονίες του Κριστιάν, είτε από μια άγνωστη πρόβλεψη ταρώ, είτε από μια απόλυτη σύμπτωση, ο σπουδαίος σχεδιαστής πέθανε αργότερα εκείνη τη χρονιά. Αφού υπέστη καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 52 ετών.

Ο κόσμος της μόδας θρήνησε βαθιά την απροσδόκητη απώλειά του. Ο θάνατός του συγκλόνισε τους πάντες, με 2.500 άτομα να παρευρίσκονται στην κηδεία του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments