Διεθνή

Ρωσία: Το “τέλος” της μερικής επιστράτευσης

Ρωσία: Το “τέλος” της μερικής επιστράτευσης

Πηγή Φωτογραφίας: ap/tass

Όπως ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου

Την ολοκλήρωση της μερικής επιστράτευσης ανακοίνωσε την Παρασκευή, η Ρωσία, έχοντας στρατολογήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ένα μήνα, με περισσότερους από το ένα τέταρτο από αυτούς να έχουν ήδη σταλεί στην πεδίο μάχης.

Η ανακοίνωση φαίνεται να ολοκληρώνει μια διχαστική επιστράτευση – η πρώτη στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – που είχε δει δεκάδες χιλιάδες άνδρες να εγκαταλείπουν τη χώρα και οδήγησε στις πρώτες δημόσιες διαμαρτυρίες κατά του πολέμου.

“Το καθήκον που θέσατε για (επιστράτευση) 300.000 ανθρώπων έχει ολοκληρωθεί. Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω μέτρα”, είπε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση στο Κρεμλίνο. Είπε ότι 82.000 είχαν ήδη σταλεί στη ζώνη μάχης και οι υπόλοιποι εκπαιδεύονταν.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους εφέδρους «για την αφοσίωσή τους στο καθήκον, για τον πατριωτισμό τους, για τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τη χώρα μας, να υπερασπιστούν τη Ρωσία, που σημαίνει το σπίτι τους, την οικογένειά τους, τους πολίτες μας, τον λαό μας».

Και οι δύο άνδρες αναγνώρισαν «προβλήματα» τις πρώτες μέρες της κλήσης. Ο Σόιγκου είπε ότι τα αρχικά ζητήματα για τον εφοδιασμό των νεοεπιστρατευμένων επιλύθηκαν. Ο Πούτιν είπε ότι τα λάθη ήταν πιθανότατα αναπόφευκτα, καθώς η Ρωσία δεν είχε πραγματοποιήσει κινητοποίηση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ότι είχαν διδαχθεί.

Η «μερική επιστράτευση», την οποία διέταξε ο Πούτιν τον περασμένο μήνα, αφού οι δυνάμεις του υπέστησαν μεγάλες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, ήταν η πρώτη φορά που οι περισσότεροι Ρώσοι αντιμετώπισαν άμεσο προσωπικό αντίκτυπο από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά των κινητοποιήσεων, ιδίως σε μέρη της χώρας που κατοικούνται από εθνοτικές μειονότητες που παραπονέθηκαν ότι στοχοποιούνταν δυσανάλογα για να σταλούν στο μέτωπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments