Διεθνή

Ασύλληπτη τραγωδία στη Νότια Κορέα: Εθνικό πένθος στη χώρα – Πάνω από 150 οι νεκροί από ποδοπάτημα

Ασύλληπτη τραγωδία στη Νότια Κορέα: Εθνικό πένθος στη χώρα – Πάνω από 150 οι νεκροί από ποδοπάτημα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Τουλάχιστον 151 νεκροί και 82 τραυματίες (19 εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση) είναι ο νεότερος απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ κήρυξε εθνικό πένθος στον απόηχο της χθεσινής τραγωδίας κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Halloween στη Σεούλ.

«Είναι πραγματικά τραγικό», τόνισε ο πρόεδρος Γιουν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει ενδελεχώς τα αίτια «για να διασφαλίσει ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον».

Τουλάχιστον 151 νεκροί και 82 τραυματίες (19 εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση) είναι ο νεότερος απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει το Halloween στη συνοικία Ιτεγουόν της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή διασκέδαση. Ήταν η πρώτη μεγάλη δημόσια συνάθροιση στη Σεούλ μετά την άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας Covid-19.

Καθώς το πλήθος γινόταν όλο και πιο απείθαρχο, επηρεασμένο προφανώς και από την κατανάλωση αλκοόλ, άρχισε να επικρατεί συνωστισμός. Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε έναν λαβύρινθο από στενά σοκάκια.

Τα περισσότερα θύματα είναι νέοι, περίπου 20 ετών. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα έκανε λόγο για 19 αλλοδαπούς: από την Κίνα, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν και τη Νορβηγία.

Τα ξημερώματα της Κυριακής κοστούμια και προσωπικά αντικείμενα ανακατεύονταν με κηλίδες αίματος στο στενό δρόμο. Οι επιζώντες μαζεύτηκαν κάτω από κουβέρτες έκτακτης ανάγκης ανάμεσα σε πλήθη εργαζομένων έκτακτης ανάγκης, αστυνομίας και ΜΜΕ.

Μάρτυρες περιέγραψαν ότι το πλήθος γινόταν όλο και πιο απείθαρχο, καθώς η βραδιά προχωρούσε.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκατοντάδες ανθρώπους στριμωγμένους στο στενό, επικλινές δρομάκι συντετριμμένους και ακίνητους καθώς οι υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία προσπαθούσαν να τους απελευθερώσουν.

Ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο είχε στηθεί σε κτίριο δίπλα στο σημείο. Περίπου τέσσερις δωδεκάδες πτώματα μεταφέρθηκαν με τροχοφόρα φορεία και μεταφέρθηκαν σε κρατική εγκατάσταση για να ταυτοποιηθούν τα θύματα, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν έστειλαν τα συλλυπητήριά τους γράφοντας: «Θρηνούμε με τον λαό της Δημοκρατίας της Κορέας και στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση σε όλους όσους τραυματίστηκαν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έγραψε στο Twitter: «Όλες μας οι σκέψεις είναι με εκείνους που απαντούν αυτήν τη στιγμή και όλους τους Νοτιοκορεάτες αυτήν την πολύ οδυνηρή στιγμή».

Ο Πρόεδρος Γιουν πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με ανώτερους βοηθούς και διέταξε τη σύσταση ειδικής ομάδας για την εξασφάλιση πόρων για τη θεραπεία των τραυματιών και την έναρξη διεξοδικής έρευνας για την αιτία της καταστροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments