Διεθνή

Γιατί έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού του Πακιστάν;

Γιατί έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού του Πακιστάν;

Πηγή Φωτογραφίας: nbcnews/cnn

Το Πακιστάν αγωνίζεται για δεκαετίες με βίαια ισλαμιστικά κινήματα, που αμφισβητούν την επιρροή της κεντρικής εξουσίας, και οι πολιτικές δολοφονίες έχουν στιγματίσει την ιστορία της χώρας

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν, δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Ειδικότερα, πυροβολήθηκε στο πόδι, στο περιθώριο μιας πολιτικής συγκέντρωσης. Ο Πρόεδρος της Χώρας περιέγραψε το θλιβερό συμβάν ως «ειδεχθή απόπειρα δολοφονίας». Τα αίτια της απόπειρας δολοφονίας πιθανολογείται ότι είναι πολιτικά.

Συγκεκριμένα, η δολοφονική απόπειρα έγινε στην Ουαζιραμπάντ, η οποία απέχει περίπου διακόσια χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Ο Ίμραν Χαν ανατράπηκε τον περασμένο Απρίλιο, μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής. Εδώ και σύντομο χρονικό διάστημα, ηγείται μιας πολιτικής προσπάθειας μακράς πνοής, που ονομάζεται «μακρά πορεία» και η οποία αποβλέπει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με τον ίδιο να σκαρφαλώνει συχνά σε ένα κοντέινερ και να ζητεί την υποστήριξη των συμπολιτών του σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος του Πακιστάν έσπευσε να καταγγείλει το γεγονός, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή απόπειρα δολοφονίας» και προσθέτοντας: «Ευχαριστώ τον Αλλάχ που είναι ασφαλής, αλλά τραυματίστηκε από πολλές σφαίρες στο πόδι και ελπίζω ότι δεν θα αποβεί κρίσιμο για την υγεία του».

Το Πακιστάν αγωνίζεται για δεκαετίες με βίαια ισλαμιστικά κινήματα, που αμφισβητούν την επιρροή της κεντρικής εξουσίας, και οι πολιτικές δολοφονίες έχουν στιγματίσει την ιστορία της χώρας.

Το 2007, η πρώτη γυναίκα της συγκαιρινής μας εποχής, που ηγήθηκε μιας μουσουλμανικής χώρας, ήταν η Μπενζαμίρ Μπούτο. Η Μ. Μπούτο δολοφονήθηκε σε μια επίθεση, οι δράστες της οποίας δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Παρά την απομάκρυνσή του από την Κυβέρνηση, ο Ίμραν Χαν διατηρεί ευρεία υποστήριξη μεταξύ του πληθυσμού.

Από τον Απρίλιο, έχει πραγματοποιήσει μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές, για να πιέσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

Συνεχίζει να επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η πτώση του ήταν το αποτέλεσμα συνωμοσίας και επικρίνει δριμύτατα τις πολιτικές της Κυβέρνησης που τον διαδέχθηκε στην εξουσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments