Διεθνή

Le Figaro: Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Le Figaro: Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: ertnews/pixabay

Αυτά τα επίσημα στοιχεία, που καταγράφουν πληθωρισμό 85%, αμφισβητούνται ωστόσο από ανεξάρτητους οικονομολόγους

Αυτά τα επίσημα στοιχεία, που καταγράφουν πληθωρισμό 85%, αμφισβητούνται ωστόσο από ανεξάρτητους οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι η άνοδος των τιμών έφτασε το 185% μέσα στο έτος.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκτινάσσεται στην Τουρκία,  όπου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, στο 85,5% σε ένα χρόνο τον Οκτώβριο, τροφοδοτούμενος από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη. Το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ πληθωρισμού χρονολογείται από το 1997 με αύξηση 85,67% σε ετήσια βάση.

Το πρωί της Πέμπτης, η τουρκική λίρα παρέμεινε σταθερή με την ανακοίνωση αυτών των νέων μεγεθών καθώς η άνοδος ήταν αναμενόμενη: το εθνικό νόμισμα έχει ήδη χάσει περισσότερο από 28% έναντι του δολαρίου από την 1η Ιανουαρίου, αφού είχε υποχωρήσει κατά 44% το 2021. Το Tuik (η επίσημη στατιστική υπηρεσία), τα στοιχεία που επηρεάζονται περισσότερο, επειδή συνδέονται με την τιμή της ενέργειας, είναι οι μεταφορές, αυξημένες κατά 117% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τα τρόφιμα (+99%) και η στέγαση (+85%), τα οποία κάνει την καθημερινή ζωή ιδιαίτερα δύσκολη για τους Τούρκους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments