Διεθνή

Ανάλυση Guardian: Τι σημαίνει η απόσυρση της Ρωσίας από τη Χερσώνα

Ανάλυση Guardian: Τι σημαίνει η απόσυρση της Ρωσίας από τη Χερσώνα

Πηγή Φωτογραφίας: kyivpost

Εάν η αποχώρηση όντως οδηγήσει στην ταχεία ανακατάληψη της Χερσώνας, αυτό θα έχει αποφευχθεί με σχετικά μικρές απώλειες στρατιωτών για τους Ουκρανούς και χωρίς έναν δαπανηρό πόλεμο σε αστικό ιστό

Εκ πρώτης όψεως, η παράδοξη τηλεοπτική ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα εγκαταλείψει την πόλη Χερσώνα και τα σημεία δυτικά του ποταμού Ντνίπρο αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη νίκη για την Ουκρανία και μια εξελιγμένη στρατιωτική στρατηγική.

Καθώς, όμως, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο μιας μεγάλης έκτασης κατεχόμενων εδαφών, η Ουκρανία μπορεί να συναντήσει απροσδόκητη αντίσταση, καθώς προσπαθεί να πιέσει τα στρατεύματα της Μόσχας στον νότο.

Πράγματι, η υποχώρηση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις (περίπου 40.000 άνδρες) θα αποχωρήσουν εξ ολοκλήρου από την περιοχή στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, συνιστώντας ένα σημαντικό πλήγμα για τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν που βρίσκεται ήδη στον ένατο μήνα του.

Εάν η αποχώρηση όντως οδηγήσει στην ταχεία ανακατάληψη της Χερσώνας, αυτό θα έχει αποφευχθεί με σχετικά μικρές απώλειες στρατιωτών για τους Ουκρανούς και χωρίς έναν δαπανηρό πόλεμο σε αστικό ιστό.

Από τη στιγμή που η ρωσική προέλαση σταμάτησε νότια του Μικολάιβ την άνοιξη, η θέση των εισβολέων στη δυτική όχθη ήταν προφανώς στρατηγικά ευάλωτη. Αλλά χρειάστηκε μια προσεκτική εκστρατεία τριών μηνών για να αναγκάσει το Κρεμλίνο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Αυτό ξεκίνησε με τη στόχευση της ρωσικής υλικοτεχνικής υποστήριξης και στις δύο πλευρές του ποταμού με τα συστήματα HIMARS και άλλους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, στη συνέχεια στράφηκε στη στόχευση στρατηγικών γεφυρών και στη συνέχεια στις γέφυρες που είχαν κατασκευάσει οι Ρώσοι για να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις τους στον θύλακα του ποταμού.

Ένα άμεσο ερώτημα είναι εάν η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τώρα απροσδόκητη αντίσταση καθώς προσπαθεί να απωθήσει τους Ρώσους στα νότια. Σύμφωνα με την ανάλυση του Gurdian, με την τεχνολογία αναγνωριστικών drone που διαθέτει θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύσει εάν υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που έχουν απομείνει. Σοβαρές μάχες φαίνονται απίθανες -αν και τα ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να είναι επιφυλακτικά για τις νάρκες που αφήνουν οι εισβολείς κατά την αποχώρησή τους.

Η Ρωσία προετοιμάζει την έξοδό της εδώ και ένα μήνα, μεταφέροντας τη διοίκηση, τον έλεγχο και τουλάχιστον μερικές από τις έμπειρες δυνάμεις της κατά μήκος του ποταμού. Η Ουκρανία θα θέλει να διαταράξει τη ρωσική υποχώρηση όσο το δυνατόν περισσότερο, αιχμαλωτίζοντας στρατιώτες και, κυρίως, εξοπλισμό. Αυτό θα μετέτρεπε την απόσυρση σε κάτι αυτό που παραλίγο να συμβεί τον Σεπτέμβριο, όταν η Ρωσία πήρε την παρόμοια απόφαση να αποσυρθεί από το Χάρκοβο και το Ιζιούμ πίσω από τον ποταμό Oskill, σε μια προσπάθεια, μόνο εν μέρει επιτυχημένη, να εδραιώσει τη θέση της για τα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα. Κρίσιμης σημασίας θα είναι για την Ουκρανία να εξασφαλίσει το φράγμα Νόβα Καχκόβκα, κοντά στη Χερσώνα. Ρώσοι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί μπλόγκερ εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν την απίθανη απειλή ότι η Ουκρανία σκοπεύει να καταστρέψει το φράγμα ύψους 30 μέτρων, μια υδροηλεκτρική εγκατάσταση που το Κίεβο προειδοποιεί ότι καταληφθεί από τους Ρώσους. Η Ρωσία θα μπορούσε να αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη από την καταστροφή του φράγματος, αν και πιθανότατα θα ήταν έγκλημα πολέμου, επηρεάζοντας περαιτέρω τα ήδη ταλαιπωρημένα ενεργειακά αποθέματα της Ουκρανίας και διευρύνοντας τον τεράστιο ποταμό σε ένα σχετικά στενό σημείο -παρόλο που θα μπορούσε να διαταράξει και την παροχή νερού στην Κριμαία.

Η στρατηγική της Ρωσίας είναι ξεκάθαρα να προσπαθήσει να εδραιώσει τα εδαφικά της κέρδη καθώς επιδιώκει να προωθήσει περισσότερους από τους 300.000 επιστρατευμένους για να σταθεροποιήσει τις πρώτες γραμμές και να γυρίσει το φράγμα του Ντνίπρο υπέρ της. Αυτό, ωστόσο, είναι πιθανό να στρέψει την προσοχή σε άλλα μέρη της πρώτης γραμμής, όπως το μέτωπο νοτιοανατολικά της Ζαπορίζια, το οποίο είναι σταθερό εδώ και μήνες. Αυτό που προσελκύει τους Ουκρανούς στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η επίθεση εδώ θα μπορούσε να κόψει τη γέφυρα στην Κριμαία.

Προς το παρόν, ωστόσο, η Ρωσία διατηρεί τον έλεγχο ενός μεγάλου τμήματος κατεχόμενων εδαφών. Αλλά αυτό που η Ουκρανία έχει δείξει με συνέπεια όλο το φθινόπωρο είναι ότι ο στρατός της είναι σε θέση να ανταποκριθεί ευέλικτα και δημιουργικά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη τολμηρή επιδρομή με drone στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης. Ήταν μια προσέγγιση που σηματοδοτήθηκε από τον προεδρικό σύμβουλο της Ουκρανίας Μιχαήλο Ποντόλιακ τον Αύγουστο, ο οποίος είπε ότι φιλοδοξία του Κιέβου ήταν να δημιουργήσει «χάος εντός των ρωσικών δυνάμεων» χτυπώντας τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας καθώς η επίθεση στη Χερσώνα μόλις ετοιμαζόταν.

Αυτή τη στιγμή, η φαινομενική νίκη της Ουκρανίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ανησυχούν για το υψηλό ενεργειακό κόστος που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Η πρόκληση για το Κίεβο θα είναι να το επαναλάβει ενάντια στους Ρώσους που προσπαθούν απεγνωσμένα να προελάσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments