Διεθνή

DW: Σε υποχώρηση τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

DW: Σε υποχώρηση τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Evrensel

«Καθένας έχει το δικαίωμα να ζει, να προστατεύει και να αναπτύσσει την υλική και πνευματική του ύπαρξη»

Σύμφωνα με δικηγόρους που είναι ειδικοί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εικόνα είναι σκοτεινή στην Τουρκία για το δικαίωμα στη ζωή, τη δίκαιη δίκη, το δικαίωμα στις ελεύθερες εκλογές, την ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ήρθαν στο Βερολίνο για μια συνάντηση που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Heinrich Böll στην Τουρκία και η Ένωση ΜΜΕ και Νομικών Σπουδών, επέστησαν την προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν πρόσφατα στην Τουρκία σχετικά με το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελευθερία, την ελευθερία της έκφρασης , σύλλογος και συνέλευση προεκλογικά.

«Καθένας έχει το δικαίωμα να ζει, να προστατεύει και να αναπτύσσει την υλική και πνευματική του ύπαρξη»

Το άρθρο 17 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας ρυθμίζει το δικαίωμα στη ζωή με αυτόν τον τρόπο. Η Gülseren Yoleri, Πρόεδρος του Παραρτήματος της Κωνσταντινούπολης της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνει ότι το δικαίωμα στη ζωή, που κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ατόμου, εξακολουθεί να μην προστατεύεται επαρκώς στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Yoleri, 452 γυναίκες σκοτώθηκαν στην Τουρκία τους πρώτους 10 μήνες του 2022. Την ίδια περίοδο, 1521 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα λόγω μη θέσπισης νόμων για την ασφάλεια στην εργασία, μη εφαρμογής ή ελέγχου των υφιστάμενων νόμων. Ενώ οι εξαφανίσεις υπό κράτηση έχουν αυξηθεί ξανά τα τελευταία χρόνια, 32 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο İHD τα τελευταία 6 χρόνια, με καταγγελίες για μακροχρόνιες εξαφανίσεις.

Ο Yusuf Bilge Tunç, ένας από αυτούς τους ανθρώπους, δεν έχει βρεθεί για περισσότερα από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της İHD, εγκλήματα μίσους σε βάρος προσφύγων και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, Από την άλλη, στις φυλακές αυξήθηκαν οι παραβιάσεις δικαιωμάτων και οι αυτοκτονίες λόγω βασανιστηρίων. Το 2021, 128 κρατούμενοι πέθαναν ύποπτα στη φυλακή. Ο νομικός συντονιστής της Kaos GL, Kerem Dikmen, από την άλλη πλευρά, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η ρητορική μίσους και η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία.

Δηλώνοντας ότι τουλάχιστον 530 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των Παρελάσεων Υπερηφάνειας φέτος, ο Ντικμέν υπενθύμισε ότι από το 2015 δεν επιτρέπονται ειρηνικές πορείες σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υπερηφάνειας στην Τουρκία. Η Dikmen επέστησε επίσης την προσοχή στην απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου να προσφέρει προϊόντα που φέρουν τη σημαία του ουράνιου τόξου με την ένδειξη +18. Δηλώνοντας ότι οι σημαίες του ουράνιου τόξου και των τρανς έχουν μετατραπεί σε αποδεικτικά στοιχεία εγκλήματος, ο Dikmen είπε ότι η ρητορική μίσους χρησιμοποιείται ως μέσο από την κυβέρνηση.

Η Hürrem Sönmez, μια από τις δικηγόρους της υπόθεσης Gezi, δήλωσε ότι οι ποινικές αποφάσεις ήρθαν 9 χρόνια μετά τις διαδηλώσεις Gezi το 2013. Υπενθύμισε ότι ο Osman Kavala καταδικάστηκε σε βαριά ισόβια κάθειρξη τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και οι Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Mine Özerden, Can Atalay και Yiğit Ali Emekçi, που καταδικάστηκαν ο καθένας σε 18 χρόνια φυλάκιση. συνελήφθη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments