Διεθνή

Ζελένσκι για Χερσώνα: Ιστορική μέρα σήμερα – Πανηγυρισμοί στους δρόμους της πόλης

Ζελένσκι για Χερσώνα: Ιστορική μέρα σήμερα – Πανηγυρισμοί στους δρόμους της πόλης
Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν πλήρως από τη Χερσώνα, όπου ήδη έχουν υψωθεί οι σημαίες της Ουκρανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου για την απελευθέρωση της πόλης

Την απελευθέρωση της Χερσώνας από τα ρωσικά στρατεύματα η Ουκρανική προεδρία και μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Χώρα μας.

Αναλυτικότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι χαιρέτισε «μια ιστορική ημέρα» μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας από τα στρατεύματα της χώρας.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Παίρνουμε πίσω το νότο της χώρας μας, παίρνουμε πίσω την Χερσώνα», τόνισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στην καθημερινή του ομιλία, η οποία δημοσιεύεται στα κοινωνικά δίκτυα. «Οι ειδικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στην πόλη», πρόσθεσε, εμφανώς ικανοποιημένος ο Β. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η πρώτη τους δουλειά είναι πλέον να εξουδετερώσουν τις πολυάριθμες νάρκες, που άφησε ο ρωσικός στρατός.

Πανηγυρισμοί στη Χερσώνα

Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν πλήρως από τη Χερσώνα, όπου ήδη έχουν υψωθεί οι σημαίες της Ουκρανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά υποδέχθηκαν ως ήρωες τους Ουκρανούς μαχητές. Από την άλλη πλευρά αξιωματούχοι περιγράφουν σκηνές πανικού των Ρώσων κατά την οπισθοχώρησή τους, με αρκετούς να πνίγονται στον ποταμό Δνείπερο. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο η Δύση πρότεινε στον Πούτιν όρους συνθηκολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι είχαν καταλάβει τη Χερσώνα από τα μέσα Μαρτίου, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Χώρας μας τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι η Κυβέρνηση και οι Έλληνες «χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της πόλης της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις, πόλης με ελληνική ονομασία, της οποίας διετέλεσαν Αρχιεπίσκοποι, στα τέλη του 18ου αιώνα, διαδοχικά ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Νικηφόρος Θεοτόκης».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά μου, καλωσόρισε «την επιστροφή της Χερσώνας στην Ουκρανία». «Πρόκειται», όπως υπογράμμισε «για ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», μετά την ανακατάληψη αυτής της σημαντικής πόλης στα νότια της Ουκρανίας από τα στρατεύματα του Κιέβου.

«Η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό των Ουκρανών και των Ουκρανών», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Twitter, χρησιμοποιώντας και τη γαλλική και την ουκρανική γλώσσα.

Σημειώνουμε ακόμη πως, σήμερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε  ότι εισήλθε στη Χερσώνα μετά την αναγκαστική απόσυρση του ρωσικού στρατού, η οποία αποτελεί μια νέα σημαντική οπισθοδρόμηση για τη Μόσχα μετά από σχεδόν εννέα μήνες εισβολής στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί επιθυμούσαν να είναι πλήρως βέβαιοι ότι η ρωσική κατάληψη ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments