Διεθνή

Τουρκία – Αλγερία: Κοινή Εταιρεία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τουρκία – Αλγερία: Κοινή Εταιρεία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: aa

Πέρυσι, η Αλγερία και η Τουρκία ξεκίνησαν ένα κοινό πρότζεκτ στον τομέα των πετροχημικών, ιδρύοντας ένα πετροχημικό εργοστάσιο στην πόλη Άδανα της νότιας Τουρκίας

Κοινή εταιρεία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συστήσουν Τουρκία και Αλγερία, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, η οποία θα δραστηριοποιείται σε χώρες της περιοχής, και ειδικά στην Αλγερία.

Και οι δύο χώρες κατέληξαν σε συναίνεση για την ίδρυση κοινής εταιρείας μεταξύ της Sonatrach, της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αλγερίας, και της Turkish Petroleum, δήλωσε ο Ντονμέζ στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο Ντονμέζ, ο οποίος συμμετείχε στο 2ο Αλγερινό Επενδυτικό Συνέδριο ως επίτιμος προσκεκλημένος, συζήτησε νέα βήματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και των εξορύξεων με τον Αλγερινό ομόλογό του, Υπουργό Ενέργειας και Ορυχείων Μοχάμεντ Αρκάμπ. Και οι δύο συμφώνησαν να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν την κοινή συνεργασία και τις υπάρχουσες κοινοπραξίες μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την ίδρυση της νέας εταιρείας.

Εξάλλου, πέρυσι, η Αλγερία και η Τουρκία ξεκίνησαν ένα κοινό πρότζεκτ στον τομέα των πετροχημικών, ιδρύοντας ένα πετροχημικό εργοστάσιο στην πόλη Άδανα της νότιας Τουρκίας. Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 με τη συνεργασία της Ronesans Holding από την Τουρκία και της αλγερινής Sonatrach. Περίπου το 90% των εξαγωγών της Αλγερίας προς την Τουρκία αφορούν την ενέργεια, όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG), αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αλγερίας, που ήταν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, θα αναμένεται να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Με βάση προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε τον Μάιο κατά την επίσκεψη του Αλγερινού Προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν στην Τουρκία, οι δύο χώρες στοχεύουν σε περαιτέρω επέκταση στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Ντονμέζ. Ο Τούρκος υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Τεμπούν για να συζητήσουν την αύξηση των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών.

Περίπου 1.500 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αλγερία και ο Ντονμέζ είπε ότι υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης. «Γίνονται κοινά έργα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε πολιτιστικούς και πολιτικούς τομείς, και ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία. Θα συνεχίσουμε το έργο μας αδιάκοπα, σύμφωνα με αυτό το όραμα που προτάθηκε και από τους δύο ηγέτες [Ερντογάν και Τεμπούν]», πρόσθεσε ο Ντονμέζ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments