Διεθνή

ΕΕ – Πυρηνική Ενέργεια: Έως και 450 δισ. ευρώ οι αναγκαίες επενδύσεις για νέες μονάδες με ορίζοντα το 2030

ΕΕ – Πυρηνική Ενέργεια: Έως και 450 δισ. ευρώ οι αναγκαίες επενδύσεις για νέες μονάδες με ορίζοντα το 2030

Πηγή Φωτογραφίας: ASIATIMES

το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να είναι περίπου 15%-16% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης, στην προοπτική έως το 2050, σύμφωνα με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Κάντρι Σίμονς, στο 15ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πυρηνικής Ενέργειας

«Η πυρηνική ενέργεια», όπως ανέφερε η κ. Σίμσον,  «είναι η πιο διαδεδομένη πηγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παρέχει το φορτίο βάσης που χρειαζόμαστε για τη σταθερότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (…) Σε μια χρονιά όπου τα ζητήματα ασφάλειας του εφοδιασμού ακολούθησαν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, είδαμε πόσο σημαντική είναι η διαθεσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Επίτροπος σημείωσε, ότι το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να είναι περίπου 15%-16% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης, στην προοπτική έως το 2050. «Έτσι, η ΕΕ θα πρέπει να έχει σταθερή παραγωγική ικανότητα, στο επίπεδο λίγο πάνω από 100 GW, τις επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.

350 – 450 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για νέες μονάδες

Παράλληλα, στάθηκε και στο ζήτημα των υποδομών και των αναγκαίων επενδύσεων, καθώς και την ανάπτυξη σχετικής τεχνολογίας.

«Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας του πυρηνικού στόλου της ΕΕ υπερβαίνει τα 30 έτη. Και η ανάλυσή μας δείχνει ότι χωρίς άμεσες επενδύσεις, περίπου το 90% των υφιστάμενων αντιδραστήρων θα κλείσει περίπου τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο, δηλαδή το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά συνέπεια των παραπάνω, υπογράμμισε πως θα χρειαστούν περίπου 350 – 450 δισ. ευρώ επενδύσεων για την αντικατάσταση των μονάδων που αποσύρονται με νέους αντιδραστήρες, προκειμένου να διατηρηθεί η ίδια παραγωγική ικανότητα με σήμερα. Επιπλέον, 45-50 δισ. ευρώ ακόμα θα επενδυθούν για τη μακροπρόθεσμη λειτουργία των υφιστάμενων αντιδραστήρων.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται μόνο με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας. Αυτό είναι μια σταθερά για τις υπάρχουσες πυρηνικές εγκαταστάσεις και τεχνολογίες, αλλά και για τις μελλοντικές», επεσήμανε, καταλήγοντας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments