Διεθνή

Πολωνία: Θρίλερ με την “ταυτότητα” του πυραύλου

Πολωνία: Θρίλερ με την “ταυτότητα” του πυραύλου

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η Πολωνία υποστηρίζει επισήμως πως πρόκειται για ρωσικής κατασκευής - Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για ουκρανικής - Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Σύμφωνα με τον Guardian ο «ρωσικής κατασκευής» πύραυλος, που ανέφερε αρχικά το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, μπορεί να ήταν ουκρανικός S-300.

O ισχυρισμός αυτός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο επιβεβαίωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι ο πύραυλος που έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, ήταν ρωσικής κατασκευής.

«Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Προστίθεται πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία την Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία», δήλωσε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο Τζο Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν εκτάκτως την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας βάσει του άρθρου 4 της συμμαχίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments