Διεθνή

Πύραυλοι στην Πολωνία: Ουκρανοί εμπειρογνώμονες στο σημείο της έκρηξης

Πύραυλοι στην Πολωνία: Ουκρανοί εμπειρογνώμονες στο σημείο της έκρηξης

Πηγή Φωτογραφίας: radiozet

Η Βαρσοβία είχε πει ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δουν τον τόπο της έκρηξης. Αλλά ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή στην έρευνα και η πρόσβαση στην τεκμηρίωση απαιτούν τη συμφωνία των χωρών που ηγούνται της έρευνας, της Πολωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών

 Το Κίεβο δήλωσε την Παρασκευή ότι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες άρχισαν να εργάζονται στο σημείο όπου κατέπεσε ο πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό, την ώρα που οι δυτικές χώρες συζητούν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ουκρανία στην έρευνα για το περιστατικό.

Η Πολωνία και άλλα δυτικά κράτη είπαν ότι ο πύραυλος που προσγειώθηκε στο Przewodow, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ήταν ένας ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας που παρεκτράπηκε κυνηγώντας έναν ρωσικό πύραυλο .

Το Κίεβο το αρνήθηκε , λέγοντας ότι έχει στοιχεία για «ρωσικό ίχνος» στην έκρηξη, και απαίτησε πρόσβαση στο σημείο και ρόλο στην έρευνα για τα αίτια της έκρηξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες εργάζονται ήδη στο σημείο, αλλά δεν ανέφερε την απαίτηση του Κιέβου να συμμετάσχει στην έρευνα.

“Είμαι ευγνώμων στην πολωνική πλευρά που παραχώρησε (στους ειδικούς) πρόσβαση. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με ανοιχτό και εποικοδομητικό τρόπο, όπως κάνουν οι στενότεροι φίλοι”, είπε.

Η Βαρσοβία είχε πει ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δουν τον τόπο της έκρηξης. Αλλά ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή στην έρευνα και η πρόσβαση στην τεκμηρίωση απαιτούν τη συμφωνία των χωρών που ηγούνται της έρευνας, της Πολωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες.

«Χθες ήμασταν σε πολύ εντατική επαφή με την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Καλέτα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο wp.pl.

“Οι εισαγγελείς των αρμόδιων μονάδων βρίσκονται σε επαφή με εκπροσώπους της γενικής εισαγγελίας της Ουκρανίας. Υπήρξαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου”, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Η Βαρσοβία, το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν πει ότι την τελική ευθύνη για την έκρηξη έχει η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και σφυροκόπησε με πυραύλους τις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Οι κηδείες των δύο θυμάτων του πυραυλικού χτυπήματος θα τελεστούν το σαββατοκύριακο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments