Διεθνή

Reuters – Ζαπορίζια: Βομβαρδίστηκε ο πυρηνικός σταθμός

Reuters – Ζαπορίζια: Βομβαρδίστηκε ο πυρηνικός σταθμός

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/NY times

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, συγκλονίστηκε από βομβαρδισμούς την Κυριακή

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, συγκλονίστηκε από βομβαρδισμούς την Κυριακή, προκαλώντας την καταδίκη από την πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ, η οποία είπε ότι τέτοιες επιθέσεις ενέχουν κίνδυνο μεγάλης πυρηνικής καταστροφής.

Περισσότερες από δώδεκα εκρήξεις συγκλόνισαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, τα ξημερώματα της Κυριακής, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης.

Oι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί του εργοστασίου στη νότια Ουκρανία, τον έλεγχο του οποίου ανέλαβε η Ρωσία λίγο μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο, έχει προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο σοβαρού ατυχήματος μόλις 500 χιλιόμετρα από ό τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο, του Τσερνόμπιλ το 1986.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια παρείχε περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από την εισβολή και έχει αναγκαστεί να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες πολλές φορές. Διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού VVER-1000 V-320 υδρόψυκτους αντιδραστήρες που περιέχουν Ουράνιο 235.

Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να υπερθερμανθεί το πυρηνικό καύσιμο εάν διακοπεί η ισχύς που οδηγεί τα συστήματα ψύξης. Οι βομβαρδισμοί έκοψαν επανειλημμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε οβίδες σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούσαν το εργοστάσιο, ενώ το TASS ανέφερε ότι ορισμένες από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της τοποθεσίας χτυπήθηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom.

«Βομβάρδισαν όχι μόνο χθες, αλλά και σήμερα, βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή», είπε ο Ρενάτ Καρτσάα, σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Rosenergoatom, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση πυροβολικού στην τοποθεσία αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια.

Ο Καρτσαά είπε ότι οι οβίδες είχαν εκτοξευθεί κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών πυρηνικών αποβλήτων και σε ένα κτίριο που φιλοξενεί φρέσκο χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, αλλά ότι προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί ραδιενεργές εκπομπές, σύμφωνα με το TASS.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε την τοποθεσία και είπε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 12 χτυπήματα σε υποδομές εργοστασίου.

Ανέφερε ότι η Ρωσία είχε βάλει στόχο την υποδομή που ήταν απαραίτητη για την επανεκκίνηση τμημάτων του εργοστασίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει περαιτέρω την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments