Διεθνή

Ερντογάν: Όποιος απειλήσει τα εδάφη μας, θα πληρώσει

Ερντογάν: Όποιος απειλήσει τα εδάφη μας, θα πληρώσει

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε και χερσαίες επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση στις δύο χώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε και χερσαίες επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση στις δύο χώρες.

«Δεν υπάρχει θέμα η επιχείρηση αυτή να περιοριστεί αποκλειστικά σε μια αεροπορική επιχείρηση», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, όπου είχε παρευρεθεί στην έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

«Καταρχάς, αυτή η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τυχαία σκέψη, τύπου “ποιος θα πει τι” ή “αν θα γίνει” είπε ο ίδιος.

«Το υπουργείο Άμυνάς μας και το γενικό επιτελείο μας αποφασίζουν μαζί πόσες από τις χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να συμμετάσχουν. Κάνουμε τις διαβουλεύσεις μας και μετά λαμβάνουμε αναλόγως μέτρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Όπως έχουμε ξαναπεί εάν κάποιος ενοχλήσει τη χώρα και τα εδάφη μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα. Έτσι, υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο νότο μας που σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις ή που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις και αποτελούν απειλή (για την Τουρκία )», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu την Κυριακή σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν αφότου η Τουρκία ξεκίνησε νωρίς την Κυριακή την Επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», μια διασυνοριακή αεροπορική επίθεση κατά της YPG/PKK.

«Αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε αεροπορική επιχείρηση», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες μονάδες θα κάνουν τις διαβουλεύσεις τους και θα λάβουν μέτρα ανάλογα.

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ερντογάν είπε ότι σχεδόν 70 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων drones, συμμετείχαν στην επιχείρηση και πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν συνολικά 89 τρομοκρατικοί στόχοι, αλλά και καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές, σήραγγες και αποθήκες πυρομαχικών.

«Σε αυτό το σημείο χτυπήθηκαν 45 στόχοι τρομοκρατών σε βάθος περίπου 140 χιλιομέτρων στο βόρειο Ιράκ και 44 στόχοι σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων στη Συρία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία μίλησε για αυτή την επιχείρηση με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε: «Δεν είχαμε καμία συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν ή τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με αυτή την επιχείρηση. Ωστόσο, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Πούτιν γνωρίζουν ήδη ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα σε αυτή την περιοχή ανά πάσα στιγμή».

Η Τουρκία είναι με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, είπε επίσης ο Ερντογάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον δυστυχώς έχει στείλει χιλιάδες εξοπλισμό, πυρομαχικά και όπλα στη Συρία.

Πυρά ρουκετών από το συριακό έδαφος έπληξαν σήμερα Δευτέρα τη μεθοριακή πόλη Καρκαμίς στη νοτιοανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, να χάσουν τη ζωή τους, και άλλοι έξι να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

«Τρεις πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Ο ένας από αυτούς ήταν παιδί, ένας άλλος ήταν δάσκαλος», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού μιλώντας στην τηλεόραση και υποσχόμενος «ισχυρή απάντηση».

Ο υπουργός Παιδείας Μαχμούτ Οζέρ έκανε από την πλευρά του λόγο για «τρεις νεκρούς και δέκα τραυματίες».

Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δείχνουν τους σπασμένους υαλοπίνακες σχολικού ιδρύματος και φλεγόμενη νταλίκα.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments