Διεθνή

Πετρέλαιο: Η Ευρώπη “τρέχει” να γεμίσει ρωσικό ντίζελ πριν αρχίσει το εμπάργκο

Πετρέλαιο: Η Ευρώπη “τρέχει” να γεμίσει ρωσικό ντίζελ πριν αρχίσει το εμπάργκο

Πηγή Φωτογραφίας: nature

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, στα οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για το ντίζελ της, έως τις 5 Φεβρουαρίου

Οι Ευρωπαίοι έμποροι σπεύδουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με ρωσικό ντίζελ πριν ξεκινήσει η απαγόρευση της ΕΕ τον Φεβρουάριο, καθώς οι εναλλακτικές πηγές παραμένουν περιορισμένες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, στα οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για το ντίζελ της, έως τις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό θα ακολουθήσει την απαγόρευση του ρωσικού αργού που θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.

Οι φορτώσεις ρωσικού ντίζελ που προορίζονται για την περιοχή αποθήκευσης Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα (ARA) αυξήθηκαν σε 215.000 bpd από την 1η Νοεμβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, κατά 126% από τον Οκτώβριο, δήλωσε η Pamela Munger, ανώτερη αναλυτής αγοράς στην εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Vortexa.

Με λίγες άμεσες οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις, το ντίζελ από τη Ρωσία έχει αποτελέσει το 44% των συνολικών εισαγωγών οδικών καυσίμων στην Ευρώπη μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με 39% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Αν και η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα έχει μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το διάστημα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ντίζελ της Γηραιάς ηπείρου.

«Η ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει περίπου 500-600 kb/d ντίζελ για να αντικαταστήσει τους ρωσικούς όγκους, οι αντικαταστάσεις θα έρθουν από τις ΗΠΑ, καθώς και ανατολικά του Σουέζ, κυρίως τη Μέση Ανατολή και την Ινδία», είπε ο αναλυτής της FGE.

Το ρωσικό πετρέλαιο που κατευθύνεται σε δεξαμενές ARA είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ή να πωληθεί γρήγορα ως αποτέλεσμα της οπισθοδρόμησης στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ice gasoil, όπου η τρέχουσα αξία είναι υψηλότερη από ό,τι θα είναι τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Lars van Wageningen, της ολλανδικής εταιρείας συμβούλων Insights Global.

Μέρος της εισροής έρχεται καθώς η ICE Futures Europe απαγορεύει το πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ρωσικής προέλευσης εν όψει των κυρώσεων της ΕΕ.

Από τις 30 Νοεμβρίου, οι έμποροι πρέπει να αποδείξουν στην ICE ότι κανένα ρωσικό προϊόν δεν έχει εισέλθει σε δεξαμενές στην ευρύτερη περιοχή της ARA – συμπεριλαμβανομένου του Flushing και της Γάνδης – που θα χρησιμοποιηθούν για παράδοση Ιανουαρίου μέσω του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης ICE.

Το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί ακόμα να φτάσει στις δεξαμενές αποθήκευσης ARA τον Δεκέμβριο, αλλά πρέπει να μεταφερθεί σε άλλες δεξαμενές από τις οποίες δεν μπορεί να γίνει παράδοση, σύμφωνα με το ICE.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μικρό αντίκτυπο από την κίνηση του ICE, δεδομένου των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης στην ARA τόσο για το ρωσικό, όσο και για το μη ρωσικό πετρέλαιο καθώς και για τη μείωση των παραδοτέων όγκων.

πηγή:reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments