Διεθνή

Υπό πίεση ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» για “αποδείξεις” στο πεδίο της μάχης μετά την υποχώρηση

Υπό πίεση ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» για “αποδείξεις” στο πεδίο της μάχης μετά την υποχώρηση

Πηγή Φωτογραφίας: tass

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, με το παρατσούκλι "Στρατηγός Αρμαγεδδών" από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τη φημισμένη σκληρότητά του, στις 9 Νοεμβρίου συνέστησε στις δυνάμεις της Μόσχας να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα και τη δυτική όχθη του ποταμού Δνίπρο, όπου εκτέθηκαν επικίνδυνα

Τα κορυφαία “γεράκια του πολέμου” της Ρωσίας συσπειρώθηκαν πίσω από την ταπεινωτική απόφαση των δυνάμεων της Μόσχας να υποχωρήσουν από την ουκρανική πόλη Χερσώνα αυτόν τον μήνα, αλλά ο διοικητής που υποστήριξε υπέρ της κίνησης βρίσκεται τώρα υπό αυξανόμενη πίεση για να αποδείξει ότι ήταν σωστή.

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, με το παρατσούκλι “Στρατηγός Αρμαγεδδών” από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τη φημισμένη σκληρότητά του, στις 9 Νοεμβρίου συνέστησε στις δυνάμεις της Μόσχας να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα και τη δυτική όχθη του ποταμού Δνίπρο, όπου εκτέθηκαν επικίνδυνα.

Ο Σουροβίκν, ένας 56χρονος βετεράνος των πολέμων στην Τσετσενία και τη Συρία, ο οποίος έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η αποχώρηση, που ολοκληρώθηκε δύο ημέρες αργότερα, θα επέτρεπε στη Μόσχα να εξοικονομήσει εξοπλισμό και να αναδιατάξει δυνάμεις εκεί – εκτιμάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες 30.000 – σε επιθέσεις αλλού.

Μερικά από αυτά τα στρατεύματα έχουν μεταφερθεί από τη νότια στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες και ο παραλήπτης του Hero of Russia βρίσκεται υπό πίεση στην ακμή του χειμώνα για να δείξει ότι το στοίχημά του ήταν το σωστό.

«Περιμένουμε τα λαμπρά αποτελέσματά σας και προσευχόμαστε για εσάς, προσεύχομαι για εσάς κάθε μέρα», είπε η Margarita Simonyan, η  αρχισυντάκτρια του RT TV και ένας από τους κύριους δημόσιους υποστηρικτές του πολέμου, στον Σουροβίκ σε τηλεοπτική μετάδοση την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, τον προέτρεψε, να αγνοήσει τις «ανοησίες» από τους επικριτές, μια αναφορά σε ισχυρούς στρατιωτικούς bloggers δυσαρεστημένους για την υποχώρησή του.

Ένας από αυτούς τους μπλόγκερ, ο Vladlen Tatarsky, ο οποίος έχει περισσότερους από μισό εκατομμύριο οπαδούς στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram, είχε θυμώσει με την  επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στη Χερσώνα, μετά την απόσυρση,  ζητώντας να μάθει γιατί δεν τον σκότωσε η Μόσχα.

“Γιατί χύνουμε το αίμα μας; Γιατί μπορεί ο Ζελένσκι να έρθει ήρεμα στη Χερσώνα;” ρώτησε ο Tatarsky σε μια ανάρτηση βίντεο.

“Συμβολικά θα ήταν υπέροχο αν ένα Geran (τύπος drone) είχε προσγειωθεί στο ηλίθιο κεφάλι του, αλλά δεν συνέβη. Γιατί; Ή θα κάνουμε έναν πλήρη πόλεμο ή … τίποτα δεν θα λειτουργήσει.”

Πίεση

Ο Ρώσος εθνικιστής Αλεξάντερ Ντούγκιν, η κόρη του οποίου η Ντάρια δολοφονήθηκε έξω από τη Μόσχα τον Αύγουστο σε μια δολοφονία που αποδίδεται στο ουκρανικό κράτος, έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Σουροβίκιν, λέγοντας ότι η Χερσώνα ήταν το τελευταίο κομμάτι της ουκρανικής επικράτειας που η Ρωσία μπορούσε να αντέξει οικονομικά να εγκαταλείψει.

Πίεση

Ο Ρώσος υπερεθνικιστής ιδεολόγος Αλεξάντερ Ντούγκιν, του οποίου η κόρη Ντάρια δολοφονήθηκε έξω από τη Μόσχα τον Αύγουστο σε μια δολοφονία που η Ρωσία υποστηρίζει ότι οργανώθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση, άσκησε μεγαλύτερη πίεση στον Σουροβίκιν, λέγοντας ότι η Χερσώνα είναι το τελευταίο κομμάτι ουκρανικού εδάφους που η Ρωσία μπορεί να εγκαταλείψει. “Φτάσαμε στα όρια”, δήλωσε ο Ντούγκιν στο εθνικιστικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tsargrad.

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και προπαγανδιστές του πολέμου λένε ότι θέλουν τη Χερσώνα πίσω κάποια στιγμή, κάτι που φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί σύντομα. Σημειώνεται ότι η κατάληψη νέου εδάφους στα ανατολικά απέναντι σε έναν Ουκρανικό στρατό με υψηλά κίνητρα και δυτικό εξοπλισμό δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά το χειμώνα.

Το Κίεβο από τη μεριά του έχει αναφέρει ότι θα συνεχίσει να ανακαταλαμβάνει εδάφη, με τους Ρώσους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι μπορεί να προσπαθήσει να ανοίξει ένα τρίτο μέτωπο στα δυτικά με δυνάμεις που θα μεταφερθούν από τη Χερσώνα.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ζητούν από τον Σουροβίκιν να εντείνει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, μια τακτική που το Κρεμλίνο έχει υποστηρίξει ότι έχει σχεδιαστεί για να φέρει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Βλαντίμιρ Σολοβιόβ, μια άλλη ισχυρή προπαγανδιστική φωνή υπέρ του πολέμου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: “Απευθύνω έκκληση στον ήρωα του ρωσικού στρατού στρατηγό Σουροβίκιν: Σύντροφε Στρατηγέ, σας ζητώ να ολοκληρώσετε την ολοκληρωτική καταστροφή των ενεργειακών υποδομών της ναζιστικής ουκρανικής χούντας”.

Άλλοι σχολιαστές στη ρωσική κρατική τηλεόραση έχουν αρχίσει να αμφισβτούν δημοσίως τους χειρισμούς του πολέμου, αν και πρόκειται μάλλον για προσεκτικά στημένες παραστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν την εντύπωση μιας πραγματικής δημόσιας συζήτησης.

Ένας από αυτούς, ο Ντμίτρι Αμπζάλοφ, παραπονέθηκε για το κενό πληροφόρησης, λέγοντας ότι θα ήθελε να μάθει ποιοι είναι συγκεκριμένοι οι στόχοι της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στο ίδιο κλίμα, ένας άλλον, ο Μαξίμ Γιούσιν, διαμαρτυρήθηκε στον αέρα για τα ψέματα που, όπως είπε, διακινούνται από ορισμένους πολιτικούς στην κρατική τηλεόραση, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι τόσο ισχυρές που θα μπορούσαν να φτάσουν “τα πολωνικά σύνορα, το Βερολίνο, τη Μάγχη και τη Λισαβόνα”. “Είναι μια παράσταση από κλόουν”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Ορισμένες από τις συζύγους και μητέρες των νέων ανδρών που έχουν επιστρατευτεί, έχουν οργανωθεί για να προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο Άμυνας για την ανεπαρκή, όπως λένε, εκπαίδευση και την έλλειψη εξοπλισμού.

Ο αριθμός τους είναι σχετικά μέτριος μέχρι στιγμής, αλλά ορισμένα από τα παράπονά τους, τα οποία απορρίφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το υπουργείο Άμυνας, είναι σύμφωνα με εκείνα που διατυπώθηκαν από δημόσια πρόσωπα που υποστηρίζουν τον πόλεμο.

Fall guy; (Εξιλαστήριο θύμα;)

Ο διορισμός του Σουροβίκιν στις 8 Οκτωβρίου ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία όρισε δημοσίως έναν γενικό διοικητή για τις δυνάμεις της στην Ουκρανία.

Η απόσυρση της Χερσώνας έγινε ταχύτερα και πιο ομαλά από ό,τι περίμεναν πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές, με έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ να δηλώνει στο Reuters ότι ήταν “σχετικά ομαλή” σε σύγκριση με προηγούμενες ρωσικές υποχωρήσεις.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες συμφώνησαν, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή ότι οι δυνάμεις της Μόσχας είχαν πιθανώς πετύχει να περιορίσουν την απώλεια στρατιωτικού υλικού, ενώ κατέστρεψαν ό,τι άφησαν πίσω τους.

Ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υποφέρει από κακή ηγεσία σε κατώτερα και μεσαία κλιμάκια, οι βρετανικές υπηρεσίες ανέφεραν: “…αυτή η σχετική επιτυχία πιθανόν να οφείλεται εν μέρει σε μια πιο αποτελεσματική επιχειρησιακή διοίκηση υπό τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν”.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι ο στρατηγός φαίνεται να έχει φέρει μεγαλύτερη πειθαρχία, καθώς και περισσότερη βιαιότητα με τις έντονες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.

“Ο Σουροβίκιν έχει κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο λειτουργίας τους”, δήλωσε ο Άντονι Μπρέντον, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία. “…υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση συνοχής για το τι ετοιμάζει τώρα η Ρωσία στρατιωτικά”.

Σε ορισμένους ρωσικούς κύκλους, ο διορισμός του θεωρήθηκε ως δημιουργία ενός πιθανού εξιλαστήριου θύματος, αποστασιοποιώντας τον Πούτιν και, σε μικρότερο βαθμό, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, από την άμεση κριτική.

“Ήταν προφανές ότι ο διορισμός του Σουροβίκιν και οι έπαινοι που του αποδόθηκαν οφείλονταν τουλάχιστον εν μέρει στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια φιγούρα με εντολή για ενέργειες που ο Πούτιν δεν ήθελε να συσχετιστούν με το όνομά του”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπάουνοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης που τώρα είναι ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Carnegie Endowment for International Peace.

Ο Σουροβίκιν ταίριαζε στο σχέδιο, είπε ο Μπαούνοφ, επειδή η εικόνα του ως ενός ατόμου πρόθυμου να χρησιμοποιήσει βίαιες τακτικές για να πετύχει αποτελέσματα, άρεσε στους Ρώσους εθνικιστές και είχε την εξουσία στα μάτια τους να επιβλέψει μια υποχώρηση χωρίς να προκαλέσει πολλές επικίνδυνες εσωτερικές διαμα΄χες.

“Ο στρατηγός εκτέλεσε τη μισή του εντολή. Τώρα αναμένεται να εκτελέσει την υπόλοιπη”, υποστήριξε ο Μπαούνοφ.

“Για κάποιους, αυτό θα θεωρηθεί ως μια νέα επίθεση που θα αποδείξει ότι όλες οι υποχωρήσεις ήταν στην πραγματικότητα ένας τακτικός ελιγμός. Για άλλους, θα θεωρηθεί ως ένας τρόπος να αναγκαστεί η Ουκρανία να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες χρησιμοποιώντας την εξής πρόταση: Η πόλη Χερσώνα σε αντάλλαγμα για την ειρήνη, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση στις ουκρανικές πόλεις”.

Ο Κόντραντ Μουζούκα, Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής που επέστρεψε πρόσφατα από την Ουκρανία, δήλωσε ότι, μετά τη Χερσώνα, έφτασε η στιγμή της αλήθειας για τον ρωσικό στρατό.

Με εξαίρεση την πόλη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, είπε ότι όλα τα εδάφη που κατείχε η Ρωσία φαίνονταν υπερασπίσιμα. “Τα πάντα τώρα εξαρτώνται από τους στρατιωτικούς διοικητές, την ποιότητα του εξοπλισμού και την ικανότητα των ρωσικών στρατευμάτων να απαντήσουν στις ουκρανικές επιθέσεις, να κρατήσουν τη γραμμή και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να αντεπιτεθούν με κάποιο τρόπο”, σημείωσε.

πηγή:reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments