Πολιτική

Μαρινάκης στην ΚΕΔΕ: «Η ΝΔ δεν θυμάται τους πολίτες μόνο προεκλογικά»

Μαρινάκης στην ΚΕΔΕ: «Η ΝΔ δεν θυμάται τους πολίτες μόνο προεκλογικά»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ομιλία πραγματοποίησε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, κατά την έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Βόλο.

Ομιλία πραγματοποίησε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, κατά την έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Βόλο.

Ο κ. Μαρινάκης, στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) στάθηκε ιδιαίτερα στην σχέση της ΝΔ με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στο πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά έχουν σταθεί δίπλα στους δήμους όλης της χώρας αυτά τα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης.

Ολόκληρη η ομιλία

Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ανάμεσα σε ανθρώπους πάνω απ’ όλα αγαπούν τον τόπο τους.

Ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους, ανθρώπους που τους ζουν καθημερινά.

Προϋπόθεση για εμάς στην Νέα Δημοκρατία για να είμαστε «Δίπλα σε κάθε πολίτη» όπως λέει το σύνθημα του τελευταίου συνεδρίου μας είναι να είμαστε και δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, εκπροσωπώντας την Νέα Δημοκρατία, την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, νιώθεις σαν να είσαι στο σπίτι σου. Όχι τόσο γιατί με πολλούς από εσάς προερχόμαστε από τον ίδιο χώρο, όσο διότι με όλους εσάς μας ενώνει η «αγωνία» και η ανάγκη να λύσουμε όσο ο δυνατόν περισσότερα προβλήματα των συμπολιτών μας. Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν κόμμα.

Η σχέση αυτή της Νέας Δημοκρατία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χτίστηκε πάνω στη λέξη εμπιστοσύνη. Προϋπόθεση για να υπάρχει εμπιστοσύνη είναι να υπάρχει αλήθεια. Να μιλάμε με ειλικρίνεια. Και θα αναφέρω μια παραδοχή με την οποία, νομίζω, έχουν συμφωνήσει και πολλοί εξ’ υμών με τους οποίους δεν ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Εμείς στην Νέα Δημοκρατία δεν θυμόμαστε τους πολίτες, τους Δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες μόνο προεκλογικά. Γιατί και ο Πρωθυπουργός, μετά την εκλογή του το 2019, σε κάθε ευκαιρία βρίσκεται κοντά στις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εδώ έναν χρόνο ως Γραμματέας της ΠΕ ΝΔ, μαζί με τα στελέχη του κόμματος, τον Διονύση Χατζηδάκη, τον Στέλιο Κονταδάκη, τον Μένιο Κορομηλά, βρισκόμαστε κάθε εβδομάδα σε διαφορετικό Δήμο της Αττικής και διαφορετικό νομό της Περιφέρειας.

Το θεωρούμε καθήκον μας και ελάχιστη υποχρέωση. Σε αυτές τις επισκέψεις ακούμε και προβλήματα. Άλλωστε, αυτό είναι που μας έχει ζητήσει και ο Πρωθυπουργός- να καταγράψουμε τα προβλήματα κάθε περιοχής. Πολλά από αυτά ακούστηκαν και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον κ. Παπαστεργίου.

Ακούμε όμως και ότι υπάρχει ένα σχέδιο, ένα όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακούμε για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται.

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ναρκοθετήσει το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης

Θα αναφέρω όμως και μια δεύτερη παραδοχή, η οποία ακούστηκε, περί κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών. Η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να «ναρκοθετήσει» πολιτικά το έργο και τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη «βόμβα» της απλής αναλογικής.

Είναι αδιανόητο Δήμαρχοι που εξελέγησαν με 60, 70 και 80% στον δεύτερο γύρο να μην μπορούν να διοικήσουν. Και αυτή ήταν η λογική τους και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει το bonus των πενήντα εδρών σε δύο εκλογικές διαδικασίες για να κυβερνήσουν, μάλιστα τη δεύτερη φορά είχαν οκτώ μήνες να το αλλάξουν, όταν αντιλήφθηκαν πως είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, άλλαξαν τον εκλογικό νόμο και ανακάλυψαν ξανά την απλή αναλογική.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε το ελάχιστο, αυτό που όφειλε: να επαναφέρει ένα νομό που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να κυβερνηθούν ορθά από τις επόμενες εκλογές και προσωρινά επανέφερε πλειοψηφικούς συσχετισμούς σε όσα όργανα αυτό ήταν επιτρεπτό, όπως οι οικονομικές επιτροπές.

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαθέσει περισσότερα χρήματα από ποτέ 

Η τρίτη παραδοχή, είναι πως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι η κυβέρνηση που έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα που έχουν διατεθεί ποτέ απευθείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι σήμερα, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των εξωγενών κρίσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί σε όλη την επικράτεια έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5 δισ. ευρώ.

Το 1 δισ. ευρώ είναι από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», που αφορά έργα μικρής κλίμακας με μεγάλη αξία για τις τοπικές κοινωνίες, γιατί είναι έργα που επηρεάζουν άμεσα με την καθημερινότητά τους. Είναι εκείνα τα έργα που βλέπουμε στις γειτονιές μας.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με αυτήν την Κυβέρνηση υπερτριπλασιάστηκε και έχει φτάσει σήμερα από 1 δισ. σε 3,5 δισ. ευρώ ενταγμένων έργων. Και θέλω να σταθώ στα εξαιρετικά ποσοστά απορρόφησης αυτών τον πόρων, κάτι που αποδεικνύει την πολύ καλή δουλειά σας.

Αυτά δεν είναι σχέδια επί χάρτου. Από αυτά τα 3,5 δισ. ενταγμένων έργων: • 1,8 δισ. ευρώ είναι δημοπρατημένα, • 813 εκατ. ευρώ συμβασιοποιημένα και • 287 εκατ. ευρώ εκταμιεύσεις. Η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, με ένα πρόγραμμα που έχει σήμερα φτάσει τα 558 εκατ. Ευρώ.

Μαρινάκης: Οι εθνικές εκλογές του 2023 θα είναι βαθιά αυτοδιοικητικές

Γιατί για να γίνουν προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπάρχει μια Κυβέρνηση που να γνωρίζει την αναγκαιότητα τους, όπως και έκανε με τις προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία.

Γι’ αυτό και οι εθνικές εκλογές του 2023 θα είναι βαθιά αυτοδιοικητικές.

Η δική μας πρόταση, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας έχει στο επίκεντρο τους πολίτες, τις γειτονιές, τις τοπικές κοινωνίες.

Έχει στο επίκεντρο την αλήθεια για όσα έγιναν αυτά τα τρία χρόνια. Έχει στο επίκεντρο ισχυρές δημοτικές αρχές, με τις οποίες θα συνεργαστούμε με ειλικρίνεια για το καλό όλων των πολιτών. Και είμαι αισιόδοξος ότι το 2023 οι πολίτες θα επιλέξουν τους πιο άξιους για τους Δήμους τους, αφού πρώτα αναδείξουν μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση που θα δώσει σε εσάς, τους άξιους αυτοδιοικητικούς, τους πόρους και τα εργαλεία να κάνετε το καλύτερο για τους δημότες σας. Και αυτή θα είναι η επόμενη αυτοδύναμη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments