Διεθνή

Reuters: Ο Ερντογάν προαναγγέλλει επίθεση με τανκς στους Κούρδους μαχητές

Reuters: Ο Ερντογάν προαναγγέλλει επίθεση  με τανκς στους Κούρδους μαχητές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/Bloomberg

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς το τουρκικό πυροβολικό συνέχιζε να βομβαρδίζει κουρδικές βάσεις και άλλους στόχους κοντά στις συριακές πόλεις Ταλ Ριφάατ και Κομπάνι, δήλωσαν στο Reuters δύο συριακές στρατιωτικές πηγές.

Η Τουρκία θα επιτεθεί σε μαχητές με τανκς και στρατιώτες σύντομα, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη (22 Νοεμβρίου), σηματοδοτώντας μια πιθανή χερσαία επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία μετά την κλιμάκωση των αντίποινων κατά μήκος των συριακών συνόρων.

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς το τουρκικό πυροβολικό συνέχιζε να βομβαρδίζει κουρδικές βάσεις και άλλους στόχους κοντά στις συριακές πόλεις Ταλ Ριφάατ και Κομπάνι, δήλωσαν στο Reuters δύο συριακές στρατιωτικές πηγές.

«Καταβάλλουμε τους τρομοκράτες εδώ και λίγες μέρες με τα αεροπλάνα, τα κανόνια και τα όπλα μας», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βορειοανατολική Τουρκία. «Θεού θέλοντος, θα τους ξεριζώσουμε όλους όσο το δυνατόν συντομότερα, μαζί με τα τανκς μας, τους στρατιώτες μας».

Είπε προηγουμένως ότι οι επιχειρήσεις δεν θα περιοριστούν σε μια αεροπορική εκστρατεία και ενδέχεται να περιλαμβάνουν χερσαίες δυνάμεις. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει αρκετές μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία τα τελευταία χρόνια.

Τη Δευτέρα, η Τουρκία είπε ότι το YPG σκότωσε δύο άτομα σε επιθέσεις όλμων από τη βόρεια Συρία, μετά τις τουρκικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της πολιτοφυλακής το Σαββατοκύριακο και μια φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία του YPG ανέφεραν ότι 15 άμαχοι και μαχητές σκοτώθηκαν στις τουρκικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποσχέθηκε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών, εκ νέου εκκλήσεις προς τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Ουάσινγκτον να σταματήσει να υποστηρίζει τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας που η Άγκυρα αποκαλεί πτέρυγα του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Λέμε σε όλους τους εταίρους μας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε κάθε επίπεδο, ότι το YPG ισούται με το PKK και επιμένουμε στο αίτημά μας να σταματήσουν κάθε είδους υποστήριξη στους τρομοκράτες», είπε ο Ακάρ σε μια ομιλία του σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ένα παιδί και ένας δάσκαλος σκοτώθηκαν και έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν τη Δευτέρα όταν βόμβες όλμων έπληξαν μια συνοριακή περιοχή στην επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Οι ένοπλες δυνάμεις της απάντησαν με αεροσκάφη χτυπώντας ξανά στόχους στη Συρία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας.

«Σοβαρές ανησυχίες»

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε κοινοποιήσει τις σοβαρές ανησυχίες της στην Άγκυρα σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιμάκωσης στον στόχο της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχουμε προτρέψει την Τουρκία να αποφύγει τέτοιες επιχειρήσεις, όπως και τους Σύρους εταίρους μας να αποφύγουν επιθέσεις ή κλιμάκωση», είπε ο εκπρόσωπος σε απαντήσεις μέσω email σε ερωτήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments