Διεθνή

Βουλγαρία: Ένταση στις σχέσεις Σόφιας – Σκοπίων  

Βουλγαρία: Ένταση στις σχέσεις Σόφιας – Σκοπίων   

Πηγή Φωτογραφίας: denesen

Τα ζητήματα αυτά είναι, πράγματι, κρίσιμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπιανών και την εξομάλυνση των σχέσεών τους με τους γείτονές τους

Νέα ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, με τη Σόφια να κατηγορεί τα Σκόπια ότι δεν σέβονται την ιστορική και πολιτιστική τους παράδοση και ότι πρέπει να επιδείξουν έμπρακτο και ουσιαστικό σεβασμό στη βουλγαρική εθνότητα, που ζει στην περιοχή.

Τα ζητήματα αυτά είναι, πράγματι, κρίσιμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπιανών και την εξομάλυνση των σχέσεών τους με τους γείτονές τους.

Το συμβάν, το οποίο έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τα προαναφερόμενα ζητήματα, εκτυλίχθηκε στην Οχρίδα, όταν ομάδα Σκοπιανών εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ενός βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Αυτό το συμβάν θεωρήθηκε προσβολή από τους Βούλγαρους, οι οποίοι έσπευσαν να αντιδράσουν μέσω του προέδρου της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι Σκοπιανοί παρενέβησαν ζητώντας συγγνώμη για το περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισαν «θλιβερό» και «βανδαλισμό».

Το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας έχει υποβάλει υποψηφιότητα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά προσκρούει σε αντιδράσεις της Ε.Ε., όπως συνέβη με την πρόσφατη επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου στην περιοχή. Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα Σκόπια έχουν σημειώσει βήματα προόδου, αλλά δεν είναι σε θέση να ενταχθούν οργανικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έως τώρα, δεν έχουν καταγραφεί κοινοτικές – ενωσιακές αντιδράσεις αναφορικά με το συμβάν. Αυτές προέρχονται αποκλειστικά από τη βουλγαρική πλευρά που προβάλλει, ωστόσο, ορισμένες σοβαρές ενστάσεις για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε: «Όταν βρισκόμασταν υπό τεράστια πίεση προκειμένου να επιτρέψουμε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας την άνευ όρων έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, επέβαλα βέτο δύο φορές».

Ο Βούλγαρος πρόεδρος επανέφερε, ακόμη, το ζήτημα της συνταγματικής κατοχύρωσης των Βούλγαρων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στη Βόρεια Μακεδονία.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments