Διεθνή

ΟΟΣΑ: «Καμπανάκι» για μπλακ άουτ στην Ευρώπη

ΟΟΣΑ: «Καμπανάκι» για μπλακ άουτ στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: albawaba

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι «η ΕΕ πρέπει να δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας το συντομότερο δυνατό

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Αλβάρο Σάντος Περέιρα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν στην Ευρώπη, το 2023 και το 2024, διακοπές στην παροχή ενέργειας, κυρίως δε στην περίπτωση «σκληρού χειμώνα».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro τονίζει ότι προτεραιότητα για την Ευρώπη πρέπει να είναι η παροχή κοινής απάντησης των μελών της διότι, όπως σημειώνει, εάν τα κράτη ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου για επιδοτήσεις στους παραγωγούς τους, χωρίς να λάβουν υπόψη τους άλλους, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού, τα οποία θα είναι επιζήμια για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι «η ΕΕ πρέπει να δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Είναι σαφές, ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να αποφασίσουμε κοινές ενεργειακές πολιτικές».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «όπως η κρίση της Covid επιτάχυνε την ψηφιοποίηση, αυτή η ενεργειακή κρίση θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση».

Η απειλή της Gazprom

Υπενθυμίζεται πως χθες η Gazprom απείλησε να βάλει «μαχαίρι» σε μία από τις τελευταίες οδούς για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ενεργειακή κρίση τη στιγμή που αρχίζει η κρίσιμη χειμερινή περίοδος θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το Bloomberg, ότι από την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να μειώσει τις ροές μέσω της Ουκρανίας, κάτι που οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου.

Όπως τονίζουν αναλυτές, εάν γίνει πράξη η συγκεκριμένη απειλή θα μπορούσαν να κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments