Διεθνή

Die Zeit: Ο Ερντογάν αναζητεί συμμάχους σε πρώην εχθρούς

Die Zeit: Ο Ερντογάν αναζητεί συμμάχους σε πρώην εχθρούς

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Επτά μήνες πριν από τις εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά συμμαχία με πρώην εχθρούς. Γιατί πλησιάζει τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο;, αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα.

Μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε για τις ηχογραφήσεις που απαιτούσαν οι Σαουδάραβες: “Και αν σας τις δώσουμε, τις καταστρέφετε; Νομίζουν ότι είστε ανόητοι. Αυτό το Έθνος δεν είναι ανόητο, ξέρει να λογοδοτεί». Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν μετέφερε τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων ηχογραφήσεων, στους υπεύθυνους στη Σαουδική Αραβία. Και άλλες τρεις εβδομάδες αργότερα αγκάλιασε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν τους πραξικοπηματίες με 3 δισεκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτώντας έτσι το πραξικόπημα. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Ερντογάν ταξίδεψε στο Άμπου Ντάμπι, συνάντησε τον διάδοχο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη χρηματοδότηση της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του, και υπέγραψε 13 συμφωνίες.

Το 2009, ο Ερντογάν είπε στον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Πέρες στο Νταβός: «Ξέρεις να σκοτώνεις». Οι διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ διακόπηκαν το 2018. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο Ισραηλινός Πρόεδρος επισκέφθηκε στη συνέχεια την Τουρκία. Και τώρα η Τουρκία έστειλε άλλον πρεσβευτή στο Ισραήλ.

Ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ-Σίσι «δολοφόνο» και εξήγησε: «Δεν τον αναγνωρίζω ως Πρόεδρο. Θα αρνιόμουν τον εαυτό μου αν καθόμουν σε ένα τραπέζι με κάποιον που καταδίκασε τον Μόρσι, τον οποίο έχει το 52% του πληθυσμού. Εκλεκτός». Την περασμένη εβδομάδα έδωσε τα χέρια με τον Αλ Σίσι στη Ντόχα.

Η σειρά των ιλιγγιωδών αναστροφών ακολουθείται με λίγη απορία αλλά και περιέργεια. Ο ίδιος ο Ερντογάν υπερασπίζεται την αλλαγή του στη διπλωματία λέγοντας ότι οι μνησικακίες στην πολιτική δεν διαρκούν για πάντα. Τώρα είναι η σειρά της Συρίας. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει την αντιπολίτευση ως προδότες λόγω της απαίτησής της να παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο της Συρίας, είχε οπλίσει τους τζιχαντιστές και ονειρευόταν να ανατρέψει τον Άσαντ. Με την επιμονή του Πούτιν, ωστόσο, ετοιμάζεται τώρα άλλη μια συνάντηση με τον Άσαντ.

Όταν ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία το 2002, υποσχέθηκε «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Δέκα χρόνια αργότερα βρέθηκε σε αντίθεση με τον μισό κόσμο και μετονόμασε τη νέα πολιτική σε «πολύτιμη απομόνωση». Όταν η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία, αποσχίστηκε από το δυτικό μπλοκ και σταδιακά πλησίασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments