Διεθνή

Ερντογάν: Προανήγγειλε τουρκοαιγυπτιακή συνάντηση υπουργών στη διαδικασία οικοδόμησης δεσμών

Ερντογάν: Προανήγγειλε τουρκοαιγυπτιακή συνάντηση υπουργών στη διαδικασία οικοδόμησης δεσμών
Μετά από χρόνια έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα

 Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι μια διαδικασία οικοδόμησης σχέσεων με την Αίγυπτο θα ξεκινήσει με τη συνάντηση των υπουργών των δύο χωρών και ότι οι συνομιλίες θα εξελιχθούν από εκεί.

Μετά από χρόνια έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, κάτι που χαρακτηρίστηκε σε δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας ως μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ τους.

Σε τηλεοπτικό πρόγραμμα συζητήσεων που καταγράφηκε στην επαρχία Ικόνιο της Τουρκίας το Σάββατο, ο Ερντογάν είπε ότι αυτός και ο Σίσι είχαν μιλήσει για περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά σε εκείνη τη συνάντηση στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

“Είχαμε στενά εστιασμένες συνομιλίες με τον κ. Σίσι εκεί και είπαμε τώρα ας έχουμε υπουργούς να έρχονται και να φεύγουν σε χαμηλό επίπεδο. Μετά από αυτό, ας διευρύνουμε αυτές τις συνομιλίες”, είπε ο Ερντογάν, σηματοδοτώντας επίσης την πιθανότητα βελτίωσης των σχέσεων με την αντίπαλη Συρία.

«Ακριβώς όπως αυτή η επιχείρηση βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο με την Αίγυπτο, τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά και με τη Συρία», είπε.

Οι δεσμοί της Άγκυρας με το Κάιρο ειναι τεταμένοι από τότε που ο Σίσι, τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου, οδήγησε το 2013 την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον Ερντογάν.

Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών πέρυσι εν μέσω ώθησης της Τουρκίας να μειώσει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments