Διεθνή

Φονική κατολίσθηση στην Ιταλία: Βρέφος 21 ημερών κι ένα 5χρονο κορίτσι μεταξύ των νεκρών

Φονική κατολίσθηση στην Ιταλία:  Βρέφος 21 ημερών κι ένα 5χρονο κορίτσι μεταξύ των νεκρών
Οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν σήμερα μεταξύ άλλων τα πτώματα ενός βρέφους μόλις 21 ημερών κι ενός κοριτσιού 5,5 ετών. Οι αγνοούμενοι έως τώρα είναι έξι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί ίσως είναι θαμμένοι στις λάσπες

Στους έξι ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη φονική κατολίσθηση στο ιταλικό θέρετρο Ίσκια, μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν την κατάρρευση τόνων λάσπης που έθαψαν ένα ολόκληρο χωριό.

Οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν σήμερα μεταξύ άλλων τα πτώματα ενός βρέφους μόλις 21 ημερών κι ενός κοριτσιού 5,5 ετών. Οι αγνοούμενοι έως τώρα είναι επτά, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί ίσως είναι θαμμένοι στις λάσπες.

Πέντε άτομα τα οποία είχαν μείνει απομονωμένα σε αγροτουριστικό θέρετρο, διασώθηκαν σήμερα και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος με ελικόπτερο

Σημειωτέον, η Εισαγγελία της Νάπολης κατηγορείται με το αδίκημα υπαίτιας καταστροφής.

Ο νομάρχης της Νάπολης νωρίτερα σήμερα επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών μετά τον χθεσινό εντοπισμό και μιας 31χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της.

«Η λάσπη και το νερό τείνουν να γεμίζουν κάθε χώρο», είπε ο εκπρόσωπος των Ιταλών πυροσβεστών, Λούκα Κάρι, στην κρατική τηλεόραση RAI. «Οι ομάδες μας ψάχνουν με ελπίδα, ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολο». «Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι ότι οι άνθρωποι που φέρονται ως αγνοούμενοι να έχουν βρει καταφύγιο σε συγγενείς και φίλους και δεν έχουν ενημερώσει για τη θέση τους», πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι κατολισθήσεων παραμένουν για το υψηλότερο τμήμα της πόλης, κοντά στο σημείο όπου οι έντονες βροχοπτώσεις χαλάρωσαν ένα κομμάτι βουνοπλαγιάς. Μικρές μπουλντόζες επικεντρώθηκαν στον καθαρισμό δρόμων κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επιτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων διάσωσης, ενώ ομάδες καταδύσεων κάνουν έρευνες στα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν στη θάλασσα.

Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι πραγματοποίησε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή και εξέδωσε διάταγμα με στόχο την παροχή ταχείας βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη μετά την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων 167 ατόμων που απομακρύνθηκαν.

Το διάταγμα προέβλεπε ένα αρχικό πακέτο βοήθειας 2 εκατομμυρίων ευρώ και αναστολή των πληρωμών φόρων για τους κατοίκους μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την αλληλεγγύη του κατά την καθιερωμένη κυριακάτικη ευλογία στον Αγ. Πλατεία Πέτρου.

Ο νομάρχης της Νάπολης, Κλαούντιο Παλόμπα, δήλωσε την Κυριακή ότι 15 σπίτια είχαν σκεπαστεί από το κύμα της λάσπης. Εκτός από τους νεκρούς και τους αγνοούμενους, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 160 εκτοπίστηκαν. Η μαζική κατολίσθηση πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου προκλήθηκε από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Το νησί δέχθηκε 126 χιλιοστά βροχής σε έξι ώρες, τη μεγαλύτερη βροχόπτωση τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η καταστροφή επιδεινώθηκε από την κατασκευή σπιτιών σε περιοχές υψηλού κινδύνου στο ορεινό νησί, το οποίο βρίσκεται επίσης σε σεισμικά ενεργή ζώνη.

Η μοιραία κατολίσθηση έχει αναζωπυρώσει πολιτική διαμάχη σχετικά με τα επανειλημμένα συγχωροχάρτια για ορισμένα παράνομα κτίρια που είχαν παραχωρήσει οι κυβερνήσεις για δεκαετίες, καθώς και για την απροθυμία ορισμένων πολιτικών να ενεργήσουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν σε ορισμένες περιοχές και τα κτίρια σε επικίνδυνες περιοχές πρέπει να γκρεμιστούν», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καμπανίας Βιντσέντζο Ντε Λούκα στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI την Κυριακή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments