Διεθνή

Ιταλία: Τρεις νεκροί από τη φονική κατολίσθηση στην Ίσκια- Ενίσχυση 2 εκατ. ευρώ στους πληγέντες

Ιταλία: Τρεις νεκροί από τη φονική κατολίσθηση στην Ίσκια- Ενίσχυση 2 εκατ. ευρώ στους πληγέντες

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Ίσκια έχει μεγάλο αριθμό σπιτιών που χτίστηκαν παράνομα, θέτοντας τους κατοίκους σε μόνιμο κίνδυνο από πλημμύρες και σεισμούς - οι οποίοι πλήττουν συχνά το λοφώδες νησί τα τελευταία χρόνια

Τουλάχιστον τρία άτομα, ανάμεσά τους μια νεαρή κοπέλα, σκοτώθηκαν στο νησί Ίσκια στη νότια Ιταλία μετά από κατολίσθηση που προκλήθηκε από καταρρακτώδη βροχή που κατέστρεψε μια μικρή πόλη, ανακοίνωσε το γραφείο του νομάρχη της Νάπολης.

Εργαζόμενοι στην υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ενίσχυσαν τις προσπάθειες έρευνας μια ημέρα μετά την κατολίσθηση που προκλήθηκε από την καταρρακτώδη βροχή που κατέστρεψε το Casamicciola Terme.

Περίπου 10 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο νομάρχης νωρίτερα την Κυριακή.

Δεκάδες αξιωματούχοι έκτακτης ανάγκης έχουν σπεύσει στο νησί που έχει πληγεί από τις πλημμύρες.

Την Κυριακή, δύτες διάσωσης συμμετείχαν στις προσπάθειες, αναζητώντας τα νερά στα ανοιχτά του λιμανιού Casamicciola, όπου ένα κύμα λάσπης, συντρίμμια και πέτρες από το ψηλότερο βουνό του νησιού το Σάββατο έπεσε πάνω από σπίτια και δρόμους.

Εικόνες και εναέρια βίντεο έδειχναν κτίρια να γκρεμίζονται από την κατολίσθηση και πολλά αυτοκίνητα να σπρώχνονται στη θάλασσα από αυτό που ένας κάτοικος περιέγραψε ως «έναν καταρράκτη με νερό και λάσπη».

Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι πραγματοποίησε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή και εξέδωσε διάταγμα με στόχο την παροχή ταχείας βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη μετά την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων 167 ατόμων που απομακρύνθηκαν.

Το διάταγμα προέβλεπε ένα αρχικό πακέτο βοήθειας 2 εκατομμυρίων ευρώ και αναστολή των πληρωμών φόρων για τους κατοίκους μέχρι το τέλος του έτους.

Ισχυρές βροχοπτώσεις

Η Ίσκια είναι ένα ηφαιστειακό πυκνοκατοικημένο νησί που βρίσκεται περίπου 30 χλμ. από τη Νάπολη. Προσελκύει τους επισκέπτες στα ιαματικά λουτρά και τις γραφικές ακτές του.

Τα φαινόμενα των ισχυρών βροχοπτώσεων γίνονται ακόμα πιο έντονα υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί, επιδεινώνοντας τους υδρογεωλογικούς κινδύνους σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, όπου παρατηρείται παράνομη δόμηση.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Ίσκια έχει μεγάλο αριθμό σπιτιών που χτίστηκαν παράνομα, θέτοντας τους κατοίκους σε μόνιμο κίνδυνο από πλημμύρες και σεισμούς – οι οποίοι πλήττουν συχνά το λοφώδες νησί τα τελευταία χρόνια.

Η μοιραία κατολίσθηση έχει αναζωπυρώσει πολιτική διαμάχη σχετικά με τις επανειλημμένα συγχωροχάρτια για ορισμένα παράνομα κτίρια που είχαν παραχωρήσει οι κυβερνήσεις για δεκαετίες, καθώς και για την απροθυμία ορισμένων πολιτικών να ενεργήσουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν σε ορισμένες περιοχές και τα κτίρια σε επικίνδυνες περιοχές πρέπει να γκρεμιστούν», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καμπανίας Βιντσέντζο Ντε Λούκα στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI την Κυριακή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments