Αθλητισμός

EuroLeague: Οι 10 παίκτες που κάνουν break-out season

EuroLeague: Οι 10 παίκτες που κάνουν break-out season

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Με τις 10 πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague να έχουν ολοκληρωθεί έχουμε πια στα χέρια μας ένα ικανοποιητικό δείγμα για να εξάγουμε κάποια σχετικά ασφαλή συμπεράσματα.

Με τις 10 πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague να έχουν ολοκληρωθεί έχουμε πια στα χέρια μας ένα ικανοποιητικό δείγμα για να εξάγουμε κάποια σχετικά ασφαλή συμπεράσματα.

Ήδη δέκα παίκτες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους και δείχνουν ότι διανύουν την break-out σεζόν τους. Κάποιοι εξ’αυτών έχοντας ανεβάσει κατά πολύ τα νούμερά τους σε σχέση με πέρσι και κάποιοι άλλοι, που είναι (σαν) πρωτοεμφανιζόμενοι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, δείχνοντας σαν έτοιμοι από καιρό για αυτό το επίπεδο.

Σάσα Βεζένκοβ

Ο Βούλγαρος φόργουορντ του Ολυμπιακού ανήκει πλέον στην elite της διοργάνωσης. Τα φετινά του νούμερα το φανερώνουν αυτό: 20.1 πόντοι (49/74 δίποντα, 23/53 τρίποντα, 34/39 βολές), 8.7 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ, 1.4 κλεψίματα, 27.8 PIR, όταν σε 38 παιχνίδια την περσινή σεζόν είχε 13.7 πόντους, 5.9 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 17.8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Κι αν η διοργανώτρια αρχή του στέρησε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη τον Οκτώβριο, ήταν αδύνατο να μην το δώσει τον Νοέμβριο, αφού ο Βεζένκοβ έχει αναδειχθεί ήδη 4 φορές MVP της αγωνιστικής (σσ. 2η, 4η μαζί με τους Μάικ Τζέιμς και Νικολό Μέλι, 8η και 10η).

Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις

Η Φενέρμπαχτσε είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ομάδα της EuroLeague και μόνο τυχαίο δεν είναι το 9-1 που τη φέρνει μόνη, πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα. Ένας από τους λόγους της επιτυχίας της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη είναι η πλήρης μεταμόρφωση του Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις.

Ο Αμερικανός φόργουορντ είχε μόλις 4.2 πόντους και 2.1 πόντους με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σε 37 συμμετοχές την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, ενώ μετά το πέρας 10 αγωνιστικών με τον τουρκικού σύλλογο μετράει 11.5 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 1.5 κλεψίματα, δικαιώνοντας απόλυτα την εμπιστοσύνη που το δείχνουν οι προπονητές και οι συμπαίκτες του.

Νίκολας Λαπροβίτολα

Ακόμα πιο αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος του Νίκολας Λαπροβίτολα φέτος στην Μπαρτσελόνα. Ίσως σε αυτό να έχει συμβάλει και η απουσία του Νίκολα Μίροτιτς.

Όπως και να έχει, η στατιστική του Αργεντινού γκαρντ γράφει 14.6 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 4.5 τελικές πάσες σε 24’48’’ ανά αγώνα. Μιλάμε δηλαδή για πέντε περισσότερους πόντους και 1.4 περισσότερες ασίστ συγκριτικά με τα νούμερα της σεζόν που προηγήθηκε.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

Ξεκινώντας τη χρονιά με κεκτημένη ταχύτητα από το EuroBasket που προηγήθηκε και εκμεταλλευόμενος και τη φυγή του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω του αρκετά βλέμματα.

Το κοντέρ του διεθνούς γκαρντ γράφει 9.3 πόντους με ένα άκρως εντυπωσιακό ποσοστό ευστοχίας της τάξης του 47.6% από την περιφέρεια (20/42 τρίποντα), ενώ πέρσι η επιθετική του συγκομιδή ήταν στους 4.2 πόντους σε 34 ματς. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Λάρε παίρνει φέτος και σχεδόν 7 περισσότερα αγωνιστικά λεπτά.

Κίναν Έβανς

Συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό με τη φανέλα της Μακάμπι, όμως έχει βρει το χώρο για να ανθίσει στο Κάουνας. Ο 26χρονος περιφερειακός της Ζάλγκιρις καταγράφει κατά μέσο όρο 15.9 πόντους (54.5% δίποντο, 46.4% τρίποντο, 84.6% βολές), 2.8 ριμπάουντ και 4.0 ασίστ, έχοντας δηλαδή σχεδόν έξι πόντους περισσότερους από ότι τη σεζόν 2021-22.

Τζάναν Μούσα

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση λένε και ως εκ τούτου μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η ανάδειξη του Τζάναν Μούσα σε MVP της 6ης και της 9ης αγωνιστικής. Ο Βόσνιος φόργουορντ δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος σε επίπεδο EuroLeague, αν και το πέρασμά του από την Τσεντεβίτα τη σεζόν 2015-16, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 16 ετών, αλλά και από την Εφές τη σεζόν 2020-21 δεν είναι σίγουρα αντιπροσωπευτικό των ικανοτήτων του, καθώς είχε αγωνιστεί μόλις 89’ σε 14 παιχνίδια (10+4 αντίστοιχα).

Ωστόσο, φέτος ο Μούσα έχει καταφέρει να λάμψει στη Μαδρίτη, παρότι συνυπάρχει σε ένα ρόστερ με αρκετούς πρωτοκλασάτους παίκτες. Για την ακρίβεια ο 23χρονος σημειώνει κατά μέσο όρο 14.6 πόντους μαζί με 2.8 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ, επιδόσεις που μεταφράζονται σε 15.4 μονάδες στην αξιολόγηση.

Ντέρικ Γουίλιαμς

Μετά το ολικό rebuilding που έγινε το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός ψάχνει ακόμα τις σταθερές του. Μία από αυτές δείχνει πως είναι ο Ντέρικ Γουίλιαμς, το κοντέρ του οποίου γράφει μέχρι στιγμής 14.8 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ.

Το γεγονός ότι σουτάρει με 45.8% πίσω από τα 6.75μ (22/48 τρίποντα) είναι το στοιχείο που τον έχει κάνει να ξεχωρίσει, καθώς την περσινή σεζόν αυτό βρισκόταν στο 37.8% (42/111 τρίποντα) με την προσφορά του στη Μακάμπι να ανέρχεται στους 9.4 πόντους ανά παιχνίδι.

Ματίας Λεσόρ

Με PIR 20.3, απόρροια των 11.8 πόντων που σκοράρει και των 7.6 πόντων που κατεβάζει κατά μέσο όρο, ο Ματίας Λεσόρ κάνει σίγουρα πολύ χαρούμενο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Παράλληλα, όμως, ο Γάλλος σέντερ της Παρτίζαν δείχνει ότι η φετινή θα είναι η χρονιά του, μίας και στην μέχρι τώρα πορεία του στη διοργάνωση δεν είχε καταφέρει να ενθουσιάσει.

Για να έχουμε μία σωστή τάξη μεγέθους, αφού πέρσι αγωνίστηκε σε μόλις 5 παιχνίδια με την ομάδα του λαού, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στους μέσους όρους της καριέρας του στην EuroLeague πριν την έναρξη της σεζόν 2022-23, οι οποίοι βρίσκονται μόλις στους 6.5 πόντους και τα 4.1 ριμπάουντ σε 57 συμμετοχές.

Μάρκους Χάουαρντ

Μπορεί να είναι μικρόσωμος (1.78μ), μπορεί να είναι rookie στην EuroLeague, όμως ο Αμερικανός γκαρντ της Μπασκόνια, η οποία συνηθίζει να βγάζει λαβράκια (βλ. Μάικ Τζέιμς και Σέιν Λάρκιν), δείχνει την έφεσή του στο σκοράρισμα σημειώνοντας 16.5 πόντους κατά μέσο όρο σε αυτές τις 10 πρώτες στροφές, σουτάροντας με 44% στο τρίποντο (33/75).

Αν κάνει δε μερικές ακόμα εμφανίσεις όπως αυτές κόντρα στην Παρτίζαν (33 πόντοι με 8.12 τρίποντα) και τον Ερυθρό Αστέρα (30 πόντοι με 7/12 τρίποντα) θα διεκδικήσει επάξια τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου παίκτη της διοργάνωσης.

Γιουσουφά Φαλ

Ο Γάλλος σέντερ της Βιλερμπάν, που ατενίζει τον κόσμο από τα 221 εκατοστά, συμπληρώνει τη λίστα μας, καθώς δείχνει ήδη αρκετά σημάδια βελτίωσης. Ο Φαλ σημειώνει 10.5 πόντους (νούμερο που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο αν ήταν λίγο πιο εύστοχος από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, εκεί όπου σουτάρει με 71.9%) και 7.6 ριμπάουντ ανά 21’40’’ συμμετοχής.

Για να αντιληφθούμε πόσο καλά είναι τα εν λόγω στατιστικά, μπορούμε να τα αντιπαραβάλουμε με εκείνα του πολύ πολύ ακριβότερου Έντι Ταβάρες, ο οποίος έχει επίσης 10.5 πόντους, αλλά 6.4 ριμπάουντ σε περίπου 4 αγωνιστικά λεπτά περισσότερα ανά παιχνίδι.

Πηγή: sport24

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments