Διεθνή

ΟΗΕ: Εξετάζεται αποβολή του Ιράν από επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών

ΟΗΕ: Εξετάζεται αποβολή του Ιράν από επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ «θα αφαιρέσει με άμεση ισχύ την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από την Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών για το υπόλοιπο της θητείας της 2022-2026»

 Η πίεση των ΗΠΑ για την απομάκρυνση του Ιράν από το όργανο του ΟΗΕ για την ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών θα ψηφιστεί στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με διπλωμάτες, καθώς η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις ώστε η Τεχεράνη να τιμωρηθεί λόγω της άρνησης των δικαιωμάτων των γυναικών και τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα ένα σχέδιο ψηφίσματος για την κίνηση, το οποίο είδε το Reuters, το οποίο επίσης καταγγέλλει τις πολιτικές του Ιράν ως «κατάφωρα αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και την εντολή της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών».

Το Ιράν μόλις ξεκίνησε μια τετραετή θητεία στην 45μελή επιτροπή, η οποία συνεδριάζει ετησίως κάθε Μάρτιο και στοχεύει στην προώθηση της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών.

Το ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ «θα αφαιρέσει με άμεση ισχύ την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από την Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών για το υπόλοιπο της θητείας της 2022-2026».

Το 54μελές Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) θα ψηφίσει για το αν θα εκδιώξει το Ιράν από την επιτροπή.

«Οι ΗΠΑ και άλλοι εργάζονται ενεργά στα τηλέφωνα για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για την απομάκρυνση του Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών», δήλωσε διπλωμάτης του ΟΗΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Φαίνεται ότι έχουν έλξη – μεταξύ άλλων με κάποιες αρχικά διστακτικές χώρες».

Το Ιράν κατακλύζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini ενώ ήταν υπό κράτηση της αστυνομίας τον Σεπτέμβριο. Η αναταραχή έχει μετατραπεί σε λαϊκή εξέγερση από τους Ιρανούς από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, θέτοντας μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις για την κληρική ηγεσία από την επανάσταση του 1979.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει τους ξένους εχθρούς του και τους πράκτορές τους για την αναταραχή.

Το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη ψήφισε την περασμένη εβδομάδα να ορίσει μια ανεξάρτητη έρευνα για τη θανατηφόρα καταστολή των διαδηλώσεων από το Ιράν, περνώντας την πρόταση υπό τις επευφημίες των ακτιβιστών. Η Τεχεράνη κατηγόρησε τα δυτικά κράτη ότι χρησιμοποίησαν το Συμβούλιο για να στοχοποιήσουν το Ιράν σε μια «αποκρουστική και επαίσχυντη» κίνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments