Nέα της αγοράς

Φόρμουλα για τις κλιματικές αποζημιώσεις και τις ζημιές των λαών

Φόρμουλα για τις κλιματικές αποζημιώσεις και τις ζημιές των λαών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Γιατί δεν φτάνει να πληρώνει ο... ρυπαίνων

Δεν θα υπάρχει καμία ικανοποίηση εάν οι χώρες λάβουν βοήθεια για την κλιματική ζημιά από ένα ταμείο που υποσχέθηκαν [οι ηγέτες] στην COP27, αλλά ο πλανήτης εξακολουθεί να υπερθερμαίνεται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόσφατη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Αίγυπτο ολοκληρώθηκε με πολλά χειροκροτήματα . Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα, ήλπιζε να συνδέσει τα δύο ζητήματα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της υποστήριξης των χωρών που υφίστανται καταστροφές, αλλά απέτυχε.

Δεν είναι αργά. Το κλειδί είναι να σχεδιαστεί μια φόρμουλα με τα σωστά κίνητρα. Οι βασικές αρχές πρέπει να είναι ότι οι ρυπαίνοντες θα πληρώνουν λιγότερα στο ταμείο εάν μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα – και όσοι υφίστανται ζημιές θα λαμβάνουν λιγότερα εάν δεν μειώσουν τις εκπομπές τους.

Μέχρι στιγμής, το νέο ταμείο είναι σχεδόν ένα λευκό χαρτί. Δεν υπάρχει απόφαση για το πώς θα αποδειχθούν οι ζημιές ή πόσο μεγάλο θα είναι το ταμείο. Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα περιλαμβάνει πολλές διπλωματικές διαμάχες. Η βασική απόφαση στην COP27 ήταν να συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα προτείνει μια λύση μέχρι την COP28, τη διάσκεψη του ΟΗΕ του επόμενου έτους στο Ντουμπάι.

Ας φανταστούμε ότι η επιτροπή ασχολήθηκε μόνο με το να βαρύνει τους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες και να δημιουργήσει τα καλύτερα κίνητρα για να σώσει τον πλανήτη – και δεν χρειαζόταν να ανησυχεί για το πώς θα αποσπάσει χρήματα από τις απερίσκεπτες κυβερνήσεις. Τι τύπο θα πρότεινε;

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα θα ήταν πόσο πίσω θα πρέπει να μετρηθεί η ρύπανση. Μερικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι πρέπει να πάμε μέχρι το 1750, στην αυγή της βιομηχανικής επανάστασης.

Αλλά οι μεγάλοι ρυπαίνοντες από τον 18ο και τον 19ο αιώνα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύουν ότι αυτό είναι άδικο. Έχουν ένα δίκιο. Οι χώρες δεν γνώριζαν τότε ότι οι εκπομπές άνθρακα επρόκειτο να βλάψουν τον πλανήτη. Επιπλέον, περίπου ο μισός άνθρακας στην ατμόσφαιρα εξαφανίζεται μετά από 30 χρόνια.

Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι η εξέταση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου από το 1992. Τότε ήταν που η Σύνοδος Κορυφής για τη Γη του Ρίο συμφώνησε την πρώτη συνθήκη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Ήταν η στιγμή που η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε επίσημα το πρόβλημα.

Δεν θα ήταν δίκαιο να δούμε μόνο τις εκπομπές μιας χώρας σε απόλυτες τιμές. Πρέπει να γίνει προσαρμογή για τον πληθυσμό. Για παράδειγμα, η Ινδία είναι ο τέταρτος εξίσου μεγαλύτερος ρυπαίνων από το 1992, αλλά έχει πολύ λιγότερες εκπομπές ανά άτομο από τις περισσότερες χώρες.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν να πούμε ότι οι χώρες θα πρέπει να πληρώνουν στο ταμείο στο βαθμό που έχουν μολύνει περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο σε κατά κεφαλήν βάση. Αυτό το ονομάζουμε «εκπομπές άνω του μέσου όρου» μιας χώρας.

Όταν μετράμε τους αριθμούς από το 1992 έως το 2019, η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος ρυπαίνων, υπεύθυνη για το 44% όλων των «εκπομπών άνω του μέσου όρου». Έτσι, σύμφωνα με τον τύπο, θα πλήρωνε το 44% του λογαριασμού.

Η ΕΕ θα έρθει δεύτερη με 13%, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 10%. Η Κίνα θα πλήρωνε 4% επειδή οι κατά κεφαλήν εκπομπές της ήταν μέχρι στιγμής ελαφρώς πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η Ινδία δεν θα πλήρωνε τίποτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments