Διεθνή

Euractiv: Στην Ιταλία δεν λειτουργεί η μετεγκατάσταση μεταναστών

Euractiv: Στην Ιταλία δεν λειτουργεί η μετεγκατάσταση μεταναστών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/bbc/eurokinissi

Ο μηχανισμός μετεγκατάστασης δεν λειτουργεί και είναι λανθασμένος και θα πρέπει να δημιουργηθούν κόμβοι ανακατανομής σε τρίτες χώρες και να επιτραπεί η είσοδος μόνο σε όσους έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στην Ευρώπη, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Nicola Molteni.

Ο μηχανισμός που προβλέπει την άφιξη των μεταναστών στην Ιταλία και μόνο στη συνέχεια την ανακατανομή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετατρέπει την Ιταλία και τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο σε κόμβο, όπου όλοι μπαίνουν και κανείς δεν φεύγει, υποστήριξε ο Molteni (Lega/ID), σε συνέντευξή του στη EURACTIV Ιταλίας.

«Αυτό θα ήθελε η Γαλλία και κινδυνεύει να αποτελέσει παράγοντα προσέλκυσης νέας μετανάστευσης», πρόσθεσε, απορρίπτοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που προτείνει η Επιτροπή, το οποίο «όπως είναι δομημένο δεν είναι καλό» για την Ιταλία.

Ο Molteni πιστεύει ότι η λύση είναι η δημιουργία ασφαλών hotspots απευθείας σε τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη και η Τυνησία, όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως οι οικονομικοί μετανάστες, θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους μέσω υποβοηθούμενου επαναπατρισμού.

Η συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες είναι επομένως απαραίτητη, καθώς αυτές «πρέπει να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση και να οργανώσουν τον επαναπατρισμό» όσων δεν δικαιούνται να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται επί τόπου έχουν καταγγείλει την κακομεταχείριση και την κακοποίηση των μεταναστών στα λιβυκά «κέντρα υποδοχής».

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα λιβυκά κέντρα πρέπει να αδειάσουν και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των μεταναστών», τονίζει ο Molteni, ο οποίος προτείνει προς τούτο να επανδρωθούν τα hotspots από ανθρωπιστικές οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Αυτό που χρειάζεται είναι «μια σιδηρά μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, άρα κατά των λαθρεμπόρων και των διακινητών, και η ενίσχυση των νόμιμων διαδικασιών εισόδου, όπως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», κάτι που, τονίζει ο υφυπουργός, μόνο η Ιταλία κάνει μέχρι σήμερα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 25 Νοεμβρίου 2022, 94.341 μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Ιταλία, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον αριθμό των αφίξεων πριν από δύο χρόνια (35.543 το 2020 και 62.215 το 2021).

Εκτός από τους λαθρέμπορους και τους διακινητές, η Frontex χαρακτήρισε επίσης τα σκάφη των ΜΚΟ που πραγματοποιούν θαλάσσιες διασώσεις ως «παράγοντες έλξης». Αρκετές έρευνες θέτουν υπό αμφισβήτηση το έργο πλοίων με ξένη σημαία, όπως το νορβηγικό Ocean Viking, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικής κρίσης μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας.

«Μια χώρα και μια σοβαρή κυβέρνηση, ισχυρά νομιμοποιημένη από τη λαϊκή ψήφο, δεν μπορεί να αφήνει τα κλειδιά της εισόδου της χώρας της σε ιδιωτικές ξένες οντότητες που κάνουν επεμβάσεις σε ξένα ύδατα SAR», επισημαίνει ο Molteni αναφερόμενος στην Ιταλία και την κυβέρνηση Meloni.

«Οι ΜΚΟ δεν διασώζουν ναυαγούς αλλά μεταφέρουν μετανάστες», προσθέτει. Σύμφωνα με τον Molteni, τόσο η μεταφορά όσο και η διάσωση των μεταναστών στη θάλασσα δεν συνεπάγεται απαραίτητα την αποβίβαση σε ιταλικά λιμάνια, πρακτική που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη».

«Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από αυτούς που διοικούν τις περιοχές Sar και από το κράτος σημαίας των πλοίων. Μόνο μετά μπορεί να υπάρξει ευθύνη των παράκτιων κρατών», τονίζει, καλώντας την Ευρώπη να υιοθετήσει έναν κώδικα δεοντολογίας για τις ΜΚΟ, παρόμοιο με αυτόν που εισήγαγε ο υπουργός Minniti (PD/S&D) στην Ιταλία το 2017.

«Η Ιταλία θα κάνει τη φωνή της να ακουστεί και ζητά και απαιτεί υπευθυνότητα και συνεργασία από όλα τα θεσμικά όργανα», σημείωσε. «Υποστηρίζω μια κοινοτική απάντηση, η οποία λείπει εντελώς τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο υφυπουργός, «αλλιώς κάθε κράτος θα κάνει μόνο του», όπως συνέβη ήδη στη Γαλλία.

Προκειμένου να οργανωθεί μια κοινή απάντηση, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Piantedosi συναντήθηκε με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (25 Νοεμβρίου) στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση όλων των μεταναστευτικών οδών που οδηγούν στην Ευρώπη.

Στο τέλος της συνόδου κορυφής, οι υπουργοί της ΕΕ υπογράμμισαν τη σημασία να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις διαδρομές στη βάση μιας συνολικής προσέγγισης και επιβεβαίωσαν την ενότητα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων.

«Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία. Η Ιταλία έχει μείνει μέχρι στιγμής μόνη της. Θέλουμε να δούμε υπευθυνότητα, συνεργασία, καταμερισμό στις επιλογές. Η Ευρώπη πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις», δήλωσε ο Molteni.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments