Ιταλία

Ιταλία
Η Ιταλία, επισήμως η Ιταλική Δημοκρατία, είναι κυρίαρχο κράτος στην Ευρώπη.

Η Ιταλία αποτελείται από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ εξκλάβιο της Ιταλίας αποτελεί και η πόλη Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.

Η Ιταλία αποτελείται κυρίως από μία μεγάλη χερσόνησο σε σχήμα μπότας, που εισχωρεί στην Μεσόγειο, ανάμεσα στην Αδριατική θάλασσα, το Ιόνιο πέλαγος και το Τυρρηνικό πέλαγος. Τα Απέννινα όρη διαμορφώνουν τη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου, και φτάνουν ως τα βόρεια όπου ενώνονται με τις Άλπεις. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη πεδιάδα του ποταμού Πάδου.Έχει επίσης 2 μεγάλα νησιά, τη Σικελία και τη Σαρδηνία.Το ψηλότερο σημείο είναι το Λευκό Όρος με υψόμετρο 4.810 μέτρα, αλλά για την Ιταλία κυρίως γνωστά είναι τα ηφαίστεια του Βεζούβιου κοντά στη Νάπολη και της Αίτνας στη Σικελία.

Στην Ιταλία υπάρχει η αρχή του κοσμικού κράτους και επομένως δεν υπάρχει επίσημη θρησκεία .Οι Ιταλοί πολίτες είναι κυρίως Καθολικοί Χριστιανοί: το 2006, το 87,8% δήλωσαν Καθολικοί και το 30,6% πιστοί . Το ποσοστό μειώθηκε, λόγω της αυξανόμενης διαδικασίας της εκκοσμίκευσης, στο 24,4%, σύμφωνα με το Eurispes 2010 , σε σύγκριση με το 18,5% του πληθυσμού αγνωστικιστών ή μη πιστών.

Η Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία οργανώνεται σε 225 μητροπόλεις και ένα στρατιωτικό γραφείο. Ο επίσκοπος της Ρώμης είναι αρχιεπίσκοπος και παίρνει τον τίτλο του Πάπα . Η Εκκλησία ασκεί σημαντικό ρόλο στην ιταλική κοινωνία λαμβάνοντας θέση σε θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όπως το διαζύγιο και η άμβλωση κατά τη δεκαετία του εβδομήντα, και τα τελευταία χρόνια, τη Διαθήκη εν ζωή, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , την απομάκρυνση του Εσταυρωμένου από τις αίθουσες διδασκαλίας στα ιταλικά σχολεία (απομάκρυνση στην οποία αντιτίθεται περισσότερο από το 60% των Ιταλών, με μόνο το 17% υπέρ) ή την πολιτική μετανάστευση.

Η σχέση της Εκκλησίας με το κράτος ορίζεται από το Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε κατά τη Συνθήκη του Λατερανού, και αναθεωρήθηκε το 1984 με το νέο κονκορδάτο σύμφωνα με το οποίο το κράτος στηρίζει την Εκκλησία μέσω της χορήγησης ενός αναλογικού μεριδίου των οκτώ τοις χιλίοις των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο προστίθεται στις άλλες χρηματοδοτήσεις που δέχεται η Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία . Σχέσεις με τα άλλα θρησκευτικά δόγματα καθορίζονται από ειδικό καθεστώς.

Μεταξύ των μειονοτικών θρησκειών βρίσκονται

 • Διάφορες άλλες χριστιανικές ομολογίες (συγκεκριμένα Ορθόδοξοι και Προτεστάντες και τέλος ως επί το πλείστον Πεντηκοστιανοί ).
 • Εβραίοι,
 • Μορμόνοι
 • και Μάρτυρες του Ιεχωβά.
 • Η μετανάστευση συμβάλλει σημαντικά σε μερικές από τις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας, εκ των οποίων υπερισχύουν αριθμητικά οι ορθόδοξοι χριστιανοί, οι μουσουλμάνοι, οι βουδιστές και ινδουιστές.

Διακυβέρνηση

Το πολίτευμα της Ιταλίας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με απλή όμως αναλογική στις εκλογές και ιδιαίτερα αυξημένες τις εξουσίες και την πολιτική επιρροή των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όλοι οι Ιταλοί πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο, στις εκλογές για την ανάδειξη των Γερουσιαστών το όριο είναι τα 25 έτη.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να απολύσει τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση μόνο σε περίπτωση που παραβιάσουν κάποιο άρθρο του Συντάγματος.

Ιταλία σχετικές ειδήσεις:

 • Γαλλία κορωνοϊός: 100 νέοι θάνατοι για πρώτη φορά έπειτα από 13 ημέρες

  100 νέοι θάνατοι στη Γαλλία από τον φονικό ιό για πρώτη φορά έπειτα από 13 ημέρες

  Γαλλία κορωνοϊός: Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκε κατά 107 και ανέρχεται πλέον σε 28.940, ο πέμπτος υψηλότερος απολογισμός παγκοσμίως.

  Γαλλία κορωνοϊός: 100 νέοι θάνατοι για πρώτη φορά έπειτα από 13 ημέρες
 • Λάκης Γαβαλάς: Μπήκα στη φυλακή σαν Λάκης και βγήκα σαν κύριος Γαβαλάς

  Λάκης Γαβαλάς: Όταν προφυλακίστηκα κατάλαβα πως θα μείνω 18 μήνες στη φυλακή

  Λάκης Γαβαλάς: Για όλους και για όλα μίλησε ο σχεδιαστής μόδας ανοίγοντας τη καρδιά του στην Ελεονώρα Μελέτη.

  Λάκης Γαβαλάς: Μπήκα στη φυλακή σαν Λάκης και βγήκα σαν κύριος Γαβαλάς
 • Γερμανία κορωνοϊός: 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο – 8.551 συνολικά οι νεκροί

  Στη Γερμανία 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο - 8.551 συνολικά οι νεκροί

  Γερμανία κορωνοϊός: Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον φονικό ιό παρουσίασε αύξηση σε σχέση με αυτόν της προηγουμένης ημέρας.

  Γερμανία κορωνοϊός: 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο – 8.551 συνολικά οι νεκροί
 • Κορωνοϊός νεκροί: Τουλάχιστον 377.213 τα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως

  Τουλάχιστον 377.213 τα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως

  Κορωνοϊός νεκροί: Οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν τις 377 χιλιάδες, ενώ τα κρούσματα έχουν ανέβει στα 6.320.480. Δείτε τον αναλυτικό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

  Κορωνοϊός νεκροί: Τουλάχιστον 377.213 τα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως
 • Κορωνοϊός Ιταλία: 55 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

  55 νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία μέσα σε μια μέρα

  Κορωνοϊός Ιταλία: Οι νεκροί αγγίζουν πλέον τους 33.530, και οι ιαθέντες τους 160.092. Στο μεταξύ, 408 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 5.916 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

  Κορωνοϊός Ιταλία: 55 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
 • Ιταλία κορωνοϊός σήμερα: Νέα αύξηση των κρουσμάτων – Άρση περιορισμών στις μετακινήσεις από αύριο

  Νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία - Άρση περιορισμών στις μετακινήσεις από αύριο

  Ιταλία κορωνοϊός σήμερα: Στους 55 ανέρχονται οι νεκροί που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

  Ιταλία κορωνοϊός σήμερα: Νέα αύξηση των κρουσμάτων – Άρση περιορισμών στις μετακινήσεις από αύριο
 • ΔΕΠΑ: Έξι επενδυτικά σχήματα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού

  Αυτά είναι τα έξι επενδυτικά σχήματα της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών

  ΔΕΠΑ: Αναλυτικά τα επενδυτικά σχήματα που προκρίνονται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

  ΔΕΠΑ: Έξι επενδυτικά σχήματα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού
 • Το κέντρο της Γης

  Το κέντρο της Γης

  Στο θέμα του καλοκαιριού, δηλαδή στις διακοπές, αναφέρεται στο blog του στο pagenews.gr ο Γιάννης Αντύπας τονίζοντας πως ήρθε η στιγμή η χώρα μας να απευθυνθεί στις αγορές των Βαλκανικών χωρών. Παράλληλα, σημειώνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει φέτος τον εσωτερικό τουρισμό.

  Γιάννης Αντύπας
 • Γιάννης Αντύπας
 • Το κέντρο της Γης
 • Der Standard Αυστρίας: Επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα

  Der Standard Αυστρίας: Επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα

  Der Standard Αυστρίας: Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που καταπολέμησαν τον κορvνοϊό με ιδιαίτερη επιτυχία επειδή αντέδρασε γρήγορα και βοήθησαν πολλοί άνθρωποι, σημειώνει η Αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

  Der Standard Αυστρίας: Επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι