Διεθνή

Reuters: Ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας

Reuters: Ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας

Πηγή Φωτογραφίας: dailysabah

Το 2016, οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν την απαραίτητη υποδομή για την υλοποίηση του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τη δυνατότητα διασύνδεσης και μεταφοράς των δικτύων φυσικού αερίου τους, μέρος των μακροχρόνιων προσπαθειών τους να διαφοροποιήσουν τις πηγές φυσικού αερίου και να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας της Ευρώπης.

Το 2016, οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν την απαραίτητη υποδομή για την υλοποίηση του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα επιτρέψει αμφίδρομες ροές φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βόρεια Ευρώπη, μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.

Αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου και επιδιώκουν ενεργειακή συνεργασία πιο ενεργά. Σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε την Πέμπτη στο περιθώριο της διάσκεψης για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Αθήνα, ο ελληνικός ΔΕΣΦΑ, η Bulgartransgaz της Βουλγαρίας, η FGSZ της Ουγγαρίας και η SNTGN της Ρουμανίας Transgaz συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για ρυθμιστικές και οικονομικές πτυχές του διαδρόμου, ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ. σε δήλωση. Η συμφωνία θα διαρκέσει τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη, πρόσθεσε.

«(Είναι) ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, ένα έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε σε δήλωση η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλλη. Πρόσθεσε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής στην ενέργεια.

Η ICGB, η ιδιοκτήτρια μιας δεύτερης σύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (IGB) – κλειδί του κάθετου διαδρόμου αερίου που ξεκίνησε τη λειτουργία του φέτος – και η Gastrade, ο κατασκευαστής μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στα ανοιχτά του βόρειου ελληνικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης , υπέγραψε επίσης τη συμφωνία την Πέμπτη.

Η IGB θα γίνει πιο σημαντικό όταν αυξηθεί η μέγιστη ετήσια χωρητικότητά του των 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. «Σε συντονισμό με τον ΔΕΣΦΑ, έχουμε την ευκαιρία να αυξήσουμε αυτή τη χωρητικότητα (σε) έως και 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», δήλωσαν δύο ανώτερα στελέχη της ICGB, προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί μαζί με την έναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού LNG στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης που αναμένεται στις 2024.

Η Ελλάδα άρχισε να εξάγει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, η οποία αποκόπηκε από τις ρωσικές προμήθειες νωρίτερα φέτος, αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια.

Η τελευταία εξέλιξη ταιριάζει καλά με τα σχέδια της Ελλάδας να γίνει μια σημαντική οδός διαμετακόμισης για το υγροποιημένο αέριο στην Ευρώπη.

Φέτος, η Αθήνα μείωσε περισσότερο από το μισό τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αντί να αυξήσει τις παραδόσεις LNG, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο, στη μοναδική της εγκατάσταση LNG στη Ρεβυθούσα κοντά στην Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments