Διεθνή

Ιράν: Στους 300 οι νεκροί στις ταραχές, αλλά ο Ραϊσί εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες

Ιράν: Στους 300 οι νεκροί στις ταραχές, αλλά ο Ραϊσί εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

«Το Ιράν έχει το πιο προοδευτικό σύνταγμα στον κόσμο» γιατί "παντρεύει" «τα ιδανικά με τη δημοκρατία», είπε ο Ραΐσι σε μια ομιλία του στους βουλευτές, επικαλούμενος έναν άγνωστο Αφρικανό δικηγόρο που είπε ότι γνώρισε πριν από αρκετά χρόνια

Ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί χαιρέτισε το Σάββατο την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ως εγγυητή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, υπερασπιζόμενος το κυρίαρχο σύστημα εν μέσω καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κοστίσει περισσότερες από 300 ζωές.

Εν τω μεταξύ, ανώτατο όργανο κρατικής ασφάλειας δήλωσε ότι 200 ​​άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές, αριθμός πολύ χαμηλότερος από αυτόν που δίνεται από τον παγκόσμιο οργανισμό και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Οι διαμαρτυρίες, στον τρίτο μήνα τους, πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Κουρδίδας Mahsa Amini υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής που επιβάλλει αυστηρούς υποχρεωτικούς κανόνες χιτζάμπ.

Οι διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε λαϊκή εξέγερση από εξαγριωμένους Ιρανούς από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, θέτοντας μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις για την κληρική ηγεσία από την επανάσταση του 1979.

Ανενόχλητοι από τη βάναυση καταστολή, οι διαδηλωτές έχουν υψώσει συνθήματα κατά του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ζητούν επανειλημμένα τον τερματισμό της ισλαμικής κυβέρνησης.

Οι αρχές κατηγορούν την εξέγερση ξένους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

«Το Ιράν έχει το πιο προοδευτικό σύνταγμα στον κόσμο» γιατί “παντρεύει” «τα ιδανικά με τη δημοκρατία», είπε ο Ραΐσι σε μια ομιλία του στους βουλευτές, επικαλούμενος έναν άγνωστο Αφρικανό δικηγόρο που είπε ότι γνώρισε πριν από αρκετά χρόνια.

«Το σύνταγμα εγγυάται την (ύπαρξη) του ισλαμικού συστήματος», είπε, προσθέτοντας ότι «εγγυάται επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις νόμιμες ελευθερίες».

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο του δικαστικού σώματος Mizan,το συμβούλιο κρατικής ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες “ταραχές”.

Ο Αμιράλι Χατζιζαντέχ, υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε τη Δευτέρα πως 300 άνθρωποι, περιλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις πρόσφατες ταραχές.

Ο Τζαβάιντ Ρέχμαν, ένας ανεξάρτητος ειδικός για το Ιράν που έχει διοριστεί από τον ΟΗΕ, δήλωσε την Τρίτη πως τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 40 παιδιών.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA δήλωσε πως μέχρι χθες Παρασκευή είχαν σκοτωθεί 469 διαδηλωτές, περιλαμβανομένων 64 ανηλίκων. Ανέφερε επίσης ότι σκοτώθηκαν 61 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας. Έως και 18.210 διαδηλωτές φέρεται να έχουν συλληφθεί.

Ένας εξέχων σουνίτης κληρικός, ο Μολαβί Αμπντουλχαμίντ, έκανε έκκληση για ένα τέλος στην καταστολή των διαδηλώσεων μέσω συλλήψεων και δολοφονιών, και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του κυβερνητικού συστήματος του Ιράν.

“Η διαμαρτυρία του λαού έχει δείξει πως οι πολιτικές των τελευταίων 43 ετών έχουν φθάσει σε αδιέξοδο”, είπε στα τέλη Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments