Διεθνή

Euronews: Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποκαλύπτει νέο stealth B-21 Raider

Euronews: Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποκαλύπτει νέο stealth B-21 Raider
Το κοινό έριξε μια πρώτη ματιά στο Raider σε μια αυστηρά ελεγχόμενη τελετή στο εργοστάσιο 42 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Palmdale της Καλιφόρνια την Παρασκευή

Το νεότερο βομβαρδιστικό stealth της Αμερικής με πυρηνική ικανότητα έκανε το ντεμπούτο του μετά από χρόνια μυστικής ανάπτυξης και ως μέρος της απάντησης του Πενταγώνου στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με μια μελλοντική πιθανή σύγκρουση με την Κίνα.

Το B-21 Raider είναι το πρώτο νέο αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Σχεδόν κάθε πτυχή του προγράμματος ταξινομείται.

Το κοινό έριξε μια πρώτη ματιά στο Raider σε μια αυστηρά ελεγχόμενη τελετή στο εργοστάσιο 42 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Palmdale της Καλιφόρνια την Παρασκευή. 

Ξεκίνησε με μια αερογέφυρα των τριών βομβαρδιστικών που ήταν ακόμη σε υπηρεσία: το B-52 Stratofortress, το B-1 Lancer και το B-2 Spirit. Στη συνέχεια, οι πόρτες του υπόστεγου άνοιξαν αργά και το B-21 ρυμουλκήθηκε εν μέρει έξω από το κτίριο.

«Αυτό δεν είναι απλώς άλλο ένα αεροπλάνο», είπε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. «Είναι η ενσάρκωση της αποφασιστικότητας της Αμερικής να υπερασπιστεί τη δημοκρατία που όλοι αγαπάμε».

Το B-21 αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Πενταγώνου να εκσυγχρονίσει και τα τρία σκέλη της πυρηνικής τριάδας του — συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων με σιλό και κεφαλών εκτόξευσης υποβρυχίων — καθώς μετατοπίζεται από τις αντιτρομοκρατικές εκστρατείες των τελευταίων δεκαετιών για να ανταποκριθεί στον γρήγορο στρατό της Κίνας εκσυγχρονισμός.

Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο να έχει 1.500 πυρηνικά όπλα έως το 2035 και τα κέρδη της στους υπερηχητικούς, τον κυβερνοπόλεμο και τις διαστημικές ικανότητες αποτελούν «την πιο συνεπακόλουθη και συστημική πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και το ελεύθερο και ανοιχτό διεθνές σύστημα», δήλωσε το Πεντάγωνο αυτή την εβδομάδα. την ετήσια έκθεσή της για την Κίνα.

«Χρειαζόμασταν ένα νέο βομβαρδιστικό για τον 21ο αιώνα που θα μας επέτρεπε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο περίπλοκες απειλές, όπως τις απειλές που φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια μέρα από την Κίνα (και) τη Ρωσία», δήλωσε η Ντεμπορα Λι Τζέιμς, γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας. όταν ανακοινώθηκε το συμβόλαιο Raider το 2015.

Η μερική παρουσίαση προστατεύει το B-2 από τα αδιάκριτα βλέμματα

Ενώ το Raider μπορεί να μοιάζει με το B-2, μόλις μπείτε μέσα, οι ομοιότητες σταματούν, είπε η Kathy Warden, διευθύνουσα σύμβουλος της Northrop Grumman Corp., η οποία κατασκευάζει το βομβαρδιστικό.

«Ο τρόπος που λειτουργεί εσωτερικά είναι εξαιρετικά προηγμένος σε σύγκριση με το B-2, επειδή η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ όσον αφορά στην υπολογιστική ικανότητα που μπορούμε τώρα να ενσωματώσουμε στο λογισμικό του B-21», είπε η Warden.

Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν προηγμένα υλικά που χρησιμοποιούνται σε επιστρώσεις για να κάνουν το βομβαρδιστικό πιο δύσκολο να εντοπιστεί, είπε ο Όστιν.

“Πενήντα χρόνια προόδους στην τεχνολογία χαμηλής παρατήρησης έχουν γίνει σε αυτό το αεροσκάφος”, είπε ο Όστιν. «Ακόμα και τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν ένα B-21 στον ουρανό».

Άλλες προόδους πιθανότατα περιλαμβάνουν νέους τρόπους ελέγχου των ηλεκτρονικών εκπομπών, έτσι ώστε το βομβαρδιστικό να μπορεί να πλαστογραφήσει τα αντίπαλα ραντάρ και να μεταμφιεστεί ως άλλο αντικείμενο και τη χρήση νέων τεχνολογιών πρόωσης, είπαν αρκετοί αμυντικοί αναλυτές.

«Είναι απίστευτα χαμηλής παρατηρησιμότητας», είπε ο Γουόρντεν. «Θα το ακούσεις, αλλά πραγματικά δεν θα το δεις».

Το Six Raiders βρίσκεται σε παραγωγή. Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να κατασκευάσει 100 που μπορούν να αναπτύξουν είτε πυρηνικά όπλα είτε συμβατικές βόμβες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ή χωρίς ανθρώπινο πλήρωμα. 

Το B-2 είχε επίσης οραματιστεί να είναι ένας στόλος με περισσότερα από 100 αεροσκάφη, αλλά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατασκεύασε μόνο 21 λόγω υπέρβασης του κόστους και ενός αλλαγμένου περιβάλλοντος ασφαλείας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Λιγότερα από αυτά είναι έτοιμα να πετάξουν κάθε μέρα λόγω των σημαντικών αναγκών συντήρησης του γηρασμένου βομβαρδιστικού.

Το B-21 Raider, το οποίο πήρε το όνομά του από το Doolittle Raid του 1942 πάνω από το Τόκιο, θα είναι ελαφρώς μικρότερο από το B-2 για να αυξήσει την εμβέλειά του, είπε η Warden. Δεν θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση μέχρι το 2023. 

Ωστόσο, η Northrop Grumman είχε χρησιμοποιήσει προηγμένους υπολογιστές για να δοκιμάσει την απόδοση του βομβαρδιστή χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό δίδυμο, ένα εικονικό αντίγραφο αυτού που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή.

Η αεροπορική βάση Ellsworth στη Νότια Ντακότα θα στεγάσει το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη μοίρα του βομβαρδιστικού, αν και τα βομβαρδιστικά αναμένεται επίσης να σταθμεύσουν σε βάσεις στο Τέξας και στο Μιζούρι.

Μια τελευταία αισθητή διαφορά ήταν στο ίδιο το ντεμπούτο.

Ενώ και οι δύο κυκλοφόρησαν στο Palmdale, το B-2 κυκλοφόρησε σε εξωτερικούς χώρους το 1988 εν μέσω πολλών λαϊκών φανφάρων. Δεδομένης της προόδου στους δορυφόρους παρακολούθησης και τις κάμερες, το Raider ήταν απλώς εν μέρει εκτεθειμένο, διατηρώντας τα ευαίσθητα συστήματα πρόωσης και τους αισθητήρες του κάτω από το υπόστεγο και προστατευμένο από “αδιάκριτα” βλέμματα.

«Η μαγεία της πλατφόρμας», είπε η Γουόρντεν, «είναι αυτό που δεν βλέπετε».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments