Nέα της αγοράς

Μουντιάλ 2022: Έφερε θερμικό στρες και νεφρική νόσο

Μουντιάλ 2022: Έφερε θερμικό στρες και νεφρική νόσο

Πηγή Φωτογραφίας: Football Reporting

Επιδημία χρόνιας νεφρικής νόσου παρατηρείται μεταξύ των εργαζομένων σε θερμές χώρες - Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει το πρόβλημα

Το Κατάρ έχει ξοδέψει 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία του πιο ακριβού Μουντιάλ. Ωστόσο, αυτή η κατασκευαστική έκρηξη αποκαλύπτει τώρα ένα τεράστιο κόστος για την υγεία των εργαζομένων που εργάζονται σε πολλές από τις πιο ζεστές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι θάνατοι εργαζομένων που συμμετείχαν σε κατασκευές που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας τους. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει ένα ακόμη ευρύτερο πρόβλημα που αναδύεται μεταξύ των μεταναστών χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι εργάζονται σε θερμές περιοχές από τη Μέση Ανατολή έως την Κεντρική Αμερική: Μια επιδημία χρόνιας νεφρικής νόσου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πολλά παραδείγματα

«Πολλοί εργαζόμενοι που επέστρεψαν από τον Περσικό Κόλπο, και μάλιστα εκείνοι που εργάστηκαν για την κατασκευή υποδομών που απαιτούνταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, εγκατέλειψαν τις χώρες τους υγιείς και επέστρεψαν με νεφρική νόσο, αφού εκτέθηκαν σε ακραίες θερμοκρασίες και βάναυσες συνθήκες ενώ εργάζονταν». δήλωσε ο Jason Glaser, Διευθύνων Σύμβουλος του διεθνούς οργανισμού έρευνας για το κλίμα και την υγεία La Isla Network.

Εν τω μεταξύ, έρευνα της La Isla έχει επίσης τεκμηριώσει μια σχέση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο ζαχαροκάλαμο στην Κεντρική Αμερική, που πιθανότατα συνδέεται με τη βαριά εργασία τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο ρόλος της Κλιματικής Αλλαγής

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι καθώς η Κλιματική Αλλαγή οδηγεί σε μεγαλύτερους και συχνότερους καύσωνες, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από νεφρική νόσο θα αυξηθεί, επηρεάζοντας μια ευρύτερη περιοχή του πλανήτη – καθιστώντας ζωτικής σημασίας την επανεξέταση της εργατικής νομοθεσίας και των επαγγελματικών πρακτικών.

«Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αξιολογήσουν – τόσο στις δικές τους δραστηριότητες όσο και στις αλυσίδες εφοδιασμού τους – εάν οι τοπικοί νόμοι και κανονισμοί προστατεύουν επαρκώς από το θερμικό στρες και να εφαρμόζουν πολιτικές βέλτιστων πρακτικών όπου κρίνεται ότι δεν υπάρχουν», σύμφωνα με την HSBC Holdings Plc (Ιούνιος 2022).

Θερμικό στρες

Το θερμικό στρες μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά παραγόντων κινδύνου που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των νεφρών, οι οποίοι κυμαίνονται από την αφυδάτωση έως τη διακοπή λειτουργίας του μεταβολικού συστήματος, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγες στατιστικές αναφορές για το θέμα. Σε μια έρευνα σε 38 γιατρούς νεφρού στο Νεπάλ πέρυσι, το 92% των γιατρών είπε ότι η νεφρική νόσος στους παλιννοστούντες μετανάστες εργάτες από τον Κόλπο ήταν απίθανο να προκληθεί από υποκείμενα προβλήματα υγείας, με τους συγγραφείς να αναφέρουν ότι οι συνθήκες εργασίας σε υπερβολική ζέστη είχαν πιθανότατα τροφοδότησε την κατάσταση.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει δρομολογήσει τουλάχιστον κάποιες αλλαγές. Η FIFA λέει ότι ο έλεγχος σχετικά τις προετοιμασίες του Κατάρ οδήγησε σε εργασιακές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων επιθεωρήσεων στα εργοτάξια που αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων. Το Κατάρ έχει επίσης προχωρήσει σε έργα για την αντιμετώπιση άλλων πιθανών κινδύνων όπως η ζέστη, η διατροφή ή η ψυχική υγεία, τόνισε η FIFA.

Οι περιορισμοί

Σε δήλωσή του, κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ είπε ότι έχει λάβει εκτεταμένη δράση την τελευταία δεκαετία για την ασφάλεια των εργαζομένων, επισημαίνοντας μια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική μείωση στα ζητήματα υγείας που σχετίζονται με το θερμικό στρες.

Πέρυσι, η χώρα επέκτεινε τους περιορισμούς στις ώρες που οι εργάτες μπορούν να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ 1ης Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, αν και οι υψηλές θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών Φαρενάιτ (37,7 Κελσίου) εξακολουθούν να υφίστανται κατά το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου.

Μια ομάδα οργανισμών, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch και η FairSquare ζήτησαν τουλάχιστον 440 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον — την αξία του χρηματικού έπαθλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο — για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι για διάφορα ζητήματα. Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές είπαν ότι μόνο ορισμένοι από τους θανάτους σε τοποθεσίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφορούσαν σχετίζονταν με την εργασία.

Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές λένε ότι έχουν διαπιστώσει χρόνια νεφρική νόσο μεταξύ επιστρεφόντων από τη Σαουδική Αραβία έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Σαουδική Αραβία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι έχουν θεσπίσει αρκετούς κανόνες, όπως περιορισμένους χρόνους στην άμεση έκθεση στην ήλιο κατά τις πιο ζεστές ώρες του καλοκαιριού, όπως και άλλους κανονισμούς για τη διασφάλιση της ενυδάτωσης και την προστασία των εργαζομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments