Διεθνή

Κίνα: Μετά τη χαλάρωση, ο σκεπτικισμός

Κίνα: Μετά τη χαλάρωση, ο σκεπτικισμός

Πηγή Φωτογραφίας: time/cnn

Συγκεκριμένα, με βάση επιστημονικές αναφορές, το ποσοστό του εμβολιασμού είναι, πλέον, σχεδόν μηδενικό μεταξύ των ηλικιωμένων και το σύστημα υγείας δεν αποδεικνύεται προετοιμασμένο για να υποστηρίξει νέα κύματα εξάπλωσης του covid

Μετά τη χαλάρωση της πολιτικής του μηδενικού Covid, ο κορωνοϊός είναι πιθανόν να εξαπλωθεί γρήγορα στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που έρχονται στην Ευρώπη. Ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος των διαδηλωτών ήταν η χαλάρωση των μέτρων, αλλά, πλέον, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα της απόφασης.

Συγκεκριμένα, με βάση επιστημονικές αναφορές, το ποσοστό του εμβολιασμού είναι, πλέον, σχεδόν μηδενικό μεταξύ των ηλικιωμένων και το σύστημα υγείας δεν αποδεικνύεται προετοιμασμένο για να υποστηρίξει νέα κύματα εξάπλωσης του covid.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε, πριν από ελάχιστα εικοσιτετράωρα, τους νέους κανόνες σε συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για ένα σχέδιο δέκα σημείων, το οποίο προβλέπει πολυάριθμες απλοποιήσεις στα lockdown, την απομόνωση, την καραντίνα, τις υποχρεωτικές εξετάσεις και τα ταξίδια στο εσωτερικό της αχανούς χώρας.

Τώρα, όμως, τα μολυσμένα άτομα με ήπιες παθήσεις καλούνται να απομονωθούν στο σπίτι, ενώ, μέχρι στιγμής, άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία ή κεντρικές εγκαταστάσεις απομόνωσης μετά από θετικό τεστ. Σε περιπτώσεις τοπικών εστιών, όπως είναι χωριά ή κωμοπόλεις, ολόκληρες κατοικημένες περιοχές ή περιοχές δεν θα πρέπει πλέον να αποκλείονται στο μέλλον. Οι πολίτες δεν είναι πια αναγκασμένοι να παρουσιάζουν αποδείξεις αρνητικού τεστ κορωνοϊού σχεδόν παντού χρησιμοποιώντας εφαρμογές κορωνοϊού στα smartphone τους.

Η απόφαση προκαλεί έκπληξη σε πολλούς επιστημονικούς φορείς.

Πιο ειδικά, πολλοί φορείς εκτιμούν ότι η απόφαση του καθεστώτος δεν ήταν καλά προγραμματισμένη και εκφράζονται φόβοι, ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή/μετάλλαξη τύπου όμικρον δύσκολα θα μπορούσε να σταματήσει με τα μέτρα και οι αριθμοί των κρουσμάτων παρουσιάζουν ήδη αυξητική τάση.

Σύμφωνα με τις περισσότερες από τις έως τώρα προσεγγίσεις, ιδίως στον ευρωπαϊκό χώρο, η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική και υπενθυμίζεται ότι η χώρα προέλευσης του ιού με τα πανδημικά χαρακτηριστικά είναι η ίδια η Κίνα. Έτσι, αρκετοί μιλούν για τον κίνδυνο της εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης, η οποία μπορεί να υπερβεί τα κινεζικά εθνικά σύνορα. Οι ευθύνες της επιδείνωσης δεν επιβαρύνουν τους διαδηλωτές, αλλά το κινεζικό καθεστώς. Οι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν δικαιολογημένα απέναντι σε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική, χωρίς αίσθηση του μέτρου, τη στιγμή κατά την οποία οι αρμόδιες αρχές της χώρας θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν άμεσα το αίτημα της χαλάρωσης, επεξηγώντας στους πολίτες ότι ο ορθολογικός επανασχεδιασμός της θα μπορούσε να διαρκέσει ορισμένες ημέρες ή εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments