Διεθνή

Κίνα: Τι σημαίνει η γενική χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοïού;

Κίνα: Τι σημαίνει η γενική χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοïού;

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Αυτή η ανατροπή φαίνεται να θέτει τέλος, πρακτικά, στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του «μηδενικού Covid», που ισχύει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και την οποία η Κίνα ήταν μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εφάρμοσε

Η Κίνα ανακοίνωσε όχι απλώς μερική, αλλά γενική χαλάρωση των κανόνων υγείας κατά του Covid, εγκαταλείποντας την αυστηρή προσέγγισή της στον ιό μετά από ιστορικές εκδηλώσεις οργής σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτή η ανατροπή φαίνεται να θέτει τέλος, πρακτικά, στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του «μηδενικού Covid», που ισχύει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και την οποία η Κίνα ήταν μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εφάρμοσε. Αυτή η στρατηγική περιελάμβανε επαναλαμβανόμενους εγκλεισμούς, μεγάλης κλίμακας τεστ PCR, ακόμη και μεγάλες καραντίνες για κάθε άφιξη από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, που ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας η οποία επέχει θέση άτυπου υπουργείου, «τα ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα και τα ήπια κρούσματα που μπορούν να απομονωθούν στο σπίτι θα είναι γενικά». Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλαγή από τον κανόνα, που προηγουμένως απαιτούσε κάθε θετικό κρούσμα να οδηγείται σε κέντρο καραντίνας.

Είναι βέβαιο ότι διαμαρτυρίες των τελευταίων εβδομάδων βοήθησαν στο να αντιδράσουν οι Κινέζοι τόσο γρήγορα. Το επίσημο αφήγημα είναι ότι πλέον μιλούν για γρίπη, αντί για πανδημία. Αλλά οι διαμαρτυρίες έδειξαν πόσο μεγάλη είναι η απογοήτευση που είχε προκληθεί στην κοινωνία, ακόμα κι αν επηρέασαν μόνο ένα μικρό μέρος της κοινωνίας.

Ακόμη, τα νέα μέτρα σημαίνουν ότι ορισμένοι κανόνες θα αρθούν, αλλά σημαίνουν επίσης ότι ο κινεζικός πληθυσμός θα αφεθεί στην τύχη του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί τα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν είναι μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Σύμφωνα με ειδικούς, πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπ’ όψη το τεράστιο δημογραφικό μέγεθος της Κίνας. Δεν είναι καθόλου εύκολο να χαραχθεί εκ νέου και με προσδοκίες αποφασιστικότητας το νέο σχέδιο για την εθνική πολιτική σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments