Διεθνή

Reuters – ενεργειακή κρίση: Γιατί η πυρηνική Γαλλία αντιμετωπίζει κινδύνους διακοπής ρεύματος

Reuters – ενεργειακή κρίση: Γιατί η πυρηνική Γαλλία αντιμετωπίζει κινδύνους διακοπής ρεύματος
Η Γαλλία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη πυρηνική ενέργεια στον κόσμο, η οποία παράγει συνήθως πάνω από το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας και παρέχει περίπου το 15% της συνολικής ενέργειας της Ευρώπης μέσω εξαγωγών

Η Γαλλία προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος τις επόμενες ημέρες, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη ζήτηση, ενώ ο πυρηνικός όμιλος EDF που ελέγχεται από το κράτος αγωνίζεται να φέρει περισσότερη παραγωγή στο δίκτυο.

Γιατί αδυνατεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση;

Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη πυρηνική ενέργεια στον κόσμο, η οποία παράγει συνήθως πάνω από το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας με τον στόλο των 56 αντιδραστήρων της και παρέχει περίπου το 15% της συνολικής ενέργειας της Ευρώπης μέσω εξαγωγών.

Ωστόσο, η EDF χρειάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας έναν αριθμό – ρεκόρ γερασμένων αντιδραστήρων της για συντήρηση φέτος, τη στιγμή που η Ευρώπη αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό έχει αφήσει την πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας σε χαμηλό 30 ετών, αναγκάζοντας τη Γαλλία να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια και να προετοιμάσει σχέδια για πιθανές διακοπές ρεύματος, καθώς το κρύο τροφοδοτεί τη ζήτηση για θέρμανση.

Ποια είναι τα προβλήματα συντήρησης της EDF;

Ενώ η EDF έχει κανονικά ορισμένους αντιδραστήρες της εκτός σύνδεσης για συντήρηση, είχε πολύ περισσότερους από το συνηθισμένο φέτος, λόγω αυτού που είναι γνωστό ως διάβρωση καταπόνησης σε σωλήνες ορισμένων αντιδραστήρων.

Κατόπιν αιτήματος της υπηρεσίας παρακολούθησης πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας, η EDF βρίσκεται στη διαδικασία επιθεώρησης και επισκευής σε όλο τον στόλο της από τότε που εντόπισε ρωγμές στους σωλήνες σύνδεσης συγκόλλησης σε έναν αντιδραστήρα στα τέλη του περασμένου έτους.

Τα χρόνια υποεπενδύσεων στον πυρηνικό τομέα σημαίνουν ότι υπάρχει πολύτιμη μικρή πλεονάζουσα ικανότητα για την κάλυψη της ζήτησης, ενώ οι αντιδραστήρες είναι εκτός σύνδεσης για συντήρηση.

Η Γαλλία δεν διαθέτει επίσης εξειδικευμένους συγκολλητές και άλλους εργαζομένους σε επαρκή αριθμό ώστε να είναι σε θέση να επισκευάζουν αρκετά γρήγορα ώστε να επαναφέρουν τους αντιδραστήρες στο διαδίκτυο.

Τι γίνεται;

Βραχυπρόθεσμα, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να συνδεθούν περισσότεροι αντιδραστήρες πιο γρήγορα, αφήνοντας την κυβέρνηση να σχεδιάζει προληπτικές περικοπές σε περιόδους αιχμής ζήτησης και περιορισμένες αναγκαστικές διακοπές ρεύματος.

Εν τω μεταξύ, η EDF και άλλοι στη γαλλική πυρηνική βιομηχανία βρίσκονται σε μια προσπάθεια στρατολόγησης για την επόμενη γενιά συγκολλητών, τεχνητών σωληνώσεων και κατασκευαστών λεβήτων, φτάνοντας στο σημείο να ιδρύσουν ένα νέο σχολείο για να τους εκπαιδεύσουν.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει μια νέα ώθηση στην πυρηνική ενέργεια και έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει έξι νέους αντιδραστήρες με κόστος που η κυβέρνησή του εκτιμά σε σχεδόν 52 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εξαγοράς των μετόχων μειοψηφίας της EDF και της πλήρους εθνικοποίησης του φορτωμένου με χρέη ομίλου, ο οποίος, όπως λέει, είναι απαραίτητος για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε νέους αντιδραστήρες.

πηγή: Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments