Διεθνή

Νέα διεθνής οικονομική βοήθεια στους Ουκρανούς

Νέα διεθνής οικονομική βοήθεια στους Ουκρανούς
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, από τη μεριά της, τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συντονισμού υπό την καθοδήγηση της Ε.Ε., πλατφόρμα οποία θα επιτρέψει τη γρήγορη μεταφορά της βοήθειας στην Ουκρανία

Με βάση διεθνείς αναφορές, αποφασίστηκε από δεκάδες χώρες μια νέα, πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς τους Ουκρανούς. Συγκεκριμένα, ο λαός της Ουκρανίας πρόκειται να βοηθηθεί, εν όψει του χειμώνα, με ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Δεκάδες χώρες υποσχέθηκαν οικονομική υποστήριξη και προμήθειες βοήθειας στη διάσκεψη δωρητών, για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο πλευρό της πολύπαθης χώρας .

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για δωρεές και υλικούς πόρους. Η βοήθεια θα πρέπει να παρέχεται σταδιακά, από τώρα μέχρι το τέλος του χειμώνα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό, ρεύμα, τρόφιμα και φάρμακα. Η επείγουσα βοήθεια περιλαμβάνει επίσης γεννήτριες, μετασχηματιστές, οικοδομικά υλικά και πυροσβεστικά οχήματα.

Από την πλευρά της, η Γαλλία συνεισφέρει 125 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας: «Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει τον χειμώνα σε πολεμικό όπλο». Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα στέκεται ενωμένη για να ανακουφίσει τα δεινά του ουκρανικού πληθυσμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε ακόμη την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει τη χώρα. «Το άμεσο καθήκον είναι να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό κατά τη διάρκεια του χειμώνα», είπε ο Μακρόν. Στόχος είναι η συντονισμένη βοήθεια έκτακτης ανάγκης στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας, του νερού και της υγειονομικής περίθαλψης:  «Αυτό είναι ένα πραγματικό σημάδι ότι η Ουκρανία δεν είναι μόνη».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, από τη μεριά της, τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συντονισμού υπό την καθοδήγηση της Ε.Ε., πλατφόρμα οποία θα επιτρέψει τη γρήγορη μεταφορά της βοήθειας στην Ουκρανία. Για το σκοπό αυτό, αυτή την εβδομάδα, πρόκειται να δημιουργηθεί στην Πολωνία αποθήκη μεταφόρτωσης, από όπου θα μεταφερθούν προμήθειες βοήθειας στις αντίστοιχες περιοχές της Ουκρανίας.

Η Γερμανία παρέχει στην Ουκρανία επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ ως χειμερινή βοήθεια, όπως ανέφερε σχετικά η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Πιο πρόσφατα, η Γερμανία παρείχε 160 ευρώ για τον σκοπό αυτό. Με την πολεμική της τακτικής της υπονόμευσης των ενεργειακών υποδομών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει «να λυγίσει τον λαό της Ουκρανίας και η Γερμανία δεν θα το επιτρέψει», ανέφερε η Μπέρμποκ.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν  περίπου 70 χώρες, διεθνείς οργανισμοί, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την απόφαση αυτή χρηματοδοτείται γενναία η Ουκρανία σε μια δύσκολη στιγμή και λόγω του χειμώνα και λόγω των οξυμμένων ενεργειακών προβλημάτων. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η αρωγή αυτή έρχεται σε μια συγκυρία ασκήσεων πίεσης στην Ουκρανία, ιδίως από τον αμερικανικό παράγοντα, προκειμένου το Κίεβο να αρχίζει να σκέπτεται την προοπτική της έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments