Διεθνή

Ποιος είναι ο Ιμάμογλου  

Ποιος είναι ο Ιμάμογλου   

Πηγή Φωτογραφίας: dw/sozcu/t24

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης θεωρείται το alter ego του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και ανερχόμενος «πολιτικός αστέρας» στη δημόσια ζωή της γειτονικής χώρας

Νέες αντιδράσεις πυροδοτεί η πρόθεση του εισαγγελέα να ασκήσει έφεση στην ήδη επιβληθείσα ποινή στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης θεωρείται το alter ego του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και ανερχόμενος «πολιτικός αστέρας» στη δημόσια ζωή της γειτονικής χώρας.

Ο 52χρονος δήμαρχος είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, γεννιέται στην Τραπεζούντα, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για την αμφιλεγόμενη καταγωγή του. Είναι γόνος οικογενείας που ασχολείται με κατασκευαστικά έργα, πολλά από τα οποία έχουν προέλθει από συμφωνίες που συνάπτει με το τουρκικό δημόσιο, και ιδιαίτερα φιλόδοξος πολιτικά.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι πολιτικά κεντροαριστερός. Τάσσεται υπέρ ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, το οποίο πρέπει να παρέχει, κατά τη γνώμη του, όλες τις σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες στον πολίτη. Όντας σοσιαλδημοκράτης, αγωνίζεται για την «αποκατάσταση των στρεβλώσεων του ελεύθερου εμπορίου», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει.

Για αυτόν τον λόγο, ο Ιμάμογλου εντάσσεται στις γραμμές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Τουρκίας και διακρίνεται αμέσως για τις πολιτικές ικανότητές του. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης γνωρίζει να κερδίζει τον συνομιλητή του και κινείται με άνεση, όταν πρέπει να απευθυνθεί σε μεγάλα, συγκεντρωμένα πλήθη. Γίνεται γρήγορα κορυφαίο στέλεχος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και αρχίζει να ασχολείται με τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Ιμάμογλου ακολουθεί, ως προς τα στάδια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, τον σημερινό πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θέτει υποψηφιότητα για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας αφομοιώσει την πολιτική σημασία του τουρκικού ρητού¨, σύμφωνα με το οποίο «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».

Σε αντίθεση, όμως, με τη σημερινή πολιτική ηγεσία της γείτονος, ο Ιμάμογλου ακολουθεί έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των λαϊκών μαζών. Είναι πάντοτε ευπροσήγορος, καλοπροαίρετος και με δημόσια εμφάνιση, η οποία παραπέμπει μάλλον σε Ευρωπαίο παρά σε Τούρκο πολιτικό. Η αγαπημένη του έκφραση «όλα θα πάνε καλά» τον ακολουθεί, όπως τον ακολουθούν και οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι τον αναδεικνύουν στο δημαρχικό αξίωμα το 2019.

Για να μπορέσει να εκλεγεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Ιμάμογλου χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβλέπει την «απειλή Ιμάμογλου» για το καθεστώς του. Ο οικονομολόγος από την Τραπεζούντα, όμως, καταφέρνει να αναδειχθεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο του 2019, συγκεντρώνοντας περίπου 51% των ψήφων.

Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας παρεμβαίνει και αποφασίζει την επανάληψη των εκλογών, με τη σύμφωνη γνώμη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Οι εκλογές επαναλαμβάνονται, αλλά ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεκλέγεται με ποσοστό που κινείται γύρω στο 54%, ενώ προσάπτει στο καθεστώς Ερντογάν «δικτατορικά χαρακτηριστικά».

Οι τουρκικές αρχές εκκινούν διαδικασία δίωξης εναντίον του Ιμάμογλου με κύρια κατηγορία την «ασέβεια» προς τις τουρκικές αρχές, ενώ το κυβερνών κόμμα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αφήνουν αιχμές περί σύνδεσης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Ιμάμογλου δικάζεται, καταδικάζεται σε περίπου δυόμισι χρόνια φυλάκισης για εξύβριση και απρεπή συμπεριφορά έναντι κρατικών αξιωματούχων και, πλέον, είναι αντιμέτωπος με το εισαγγελικό αίτημα για μία πιο αυστηρή ποινή.

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, αν η καταδίκη του Ιμάμογλου οριστικοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν άλλωστε, ο 52χρονος πολιτικός δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. Έχει, όμως, κατορθώσει ήδη, όπως αναφέρουν τα διεθνή δημοσιεύματα, να οδηγήσει σε συσπείρωση την κατακερματισμένη, οργανωτικά και ιδεολογικά, αντιπολίτευση γύρω από το πρόσωπό του και έχει οδηγήσει σε μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, του CHP, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος θεωρείται ο πιθανότερος κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου «ράπισμα κατά του έθνους από την δικαιοσύνη» και υπόσχεται να μην μετακινηθεί, ούτε κατ’ ελάχιστον, από τις πολιτικές θέσεις του.

Φαίνεται ότι η αμφιλεγόμενη δικαστική ετυμηγορία θα μπορούσε να δώσει μια νέα ώθηση στη δύσκολη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια κοινωνία οικονομικά βαλλόμενη από τον δυσθεώρητο πληθωρισμό του 100%  και των αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments