Διεθνή

Κομισιόν: Επείγουσα έρευνα για τις επαφές αξιωματούχων της ΕΕ του Δημήτρη Αβραμόπουλο

Κομισιόν: Επείγουσα έρευνα για τις επαφές αξιωματούχων της ΕΕ του Δημήτρη Αβραμόπουλο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από το Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Επείγουσα έρευνα για τις επαφές αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ξεκίνησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Την ίδια στιγμή ζητά από τον ίδιο να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες που υπάρχουν για το λόμπινγκ.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι – ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος από το Κατάρ.

Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από το Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Το σκάνδαλο, στο οποίο περιλαμβάνεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία κατηγορήθηκε και καθαιρέθηκε από τον ρόλο της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει κλονίσει το Ευρωκοινοβούλιο και έχει βλάψει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα ηθικά πρότυπα, μεταδίδει το Politico.

Σε ένα email που έχει στην κατοχή του το μέσο και εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη σε κάθε γραφείο των Επιτρόπων, αξιωματούχος της ΕΕ ρώτησε εάν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση το πλήρες όνομα Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι. Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι τα μέσα του πρωινού για να απαντήσουν.

«Είχε το μέλος ή το υπουργικό σας συμβούλιο οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Fight Impunity;» έγραφε το επίμαχο mail, στο οποίο υπήρχε ερώτηση και για το αν αξιωματούχος της ΕΕ είχε οποιαδήποτε επαφή και με άλλους εκπροσώπους της ΜΚΟ «υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, «και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης».

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπίναντ, δήλωσε: «Στέλνουμε [τον Αβραμόπουλο] μια επιστολή σήμερα για να τον ρωτήσουμε πώς πληρούσε τις προϋποθέσεις για την εξουσιοδότηση που του δώσαμε για αυτή τη δραστηριότητα μετά την εντολή [στο Fight Impunity]».

«Λέγαμε από την αρχή ότι εξετάζουμε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του πρώην Επιτρόπου Αβραμόπουλου και μελών του Κολεγίου», πρόσθεσε η Σπίναντ, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει εσωτερικά email.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ανέφερε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ του Παντσέρι στις συναντήσεις του.

«Έχουμε πραγματοποιήσει (όπως είπα τη Δευτέρα) εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του. Πράγματι όπως είπατε και σημειώνουμε, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021 κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στην διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments