Διεθνή

Οι Αφγανές στους δρόμους εναντίον των Ταλιμπάν

Οι Αφγανές στους δρόμους εναντίον των Ταλιμπάν

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Rahmat Gul

Γυναίκες ολόκληρη τη χώρα αρχίζουν να διαμαρτύρονται του καθεστώτος των Ταλμιπάν, οι οποίοι προχώρησαν σε μια κραυγαλέα έμφυλη διάκριση σε βάρος τους, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Γυναίκες ολόκληρη τη χώρα αρχίζουν να διαμαρτύρονται του καθεστώτος των Ταλιμπάν, οι οποίοι προχώρησαν σε μια κραυγαλέα έμφυλη διάκριση σε βάρος τους, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Το εν σπέρματι αυτό  κίνημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες. Πρόκειται για ένα μικρής εμβέλειας κίνημα που τα καθεστώς προσπαθεί να ελέγξει.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά καταγράφηκαν την περασμένη Άνοιξη διαμαρτυρίες νεαρών κοριτσιών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όταν αυτές στράφηκαν κατά της τότε απόφασης των Ταλιμπάν να κλείσουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λίγες ώρες μετά την επαναλειτουργία τους.

Με βάση διεθνείς αναφορές, σε πλατείες της Καμπούλ και σε περιφερειακούς δήμους της χώρας νεαρές Αφγανές ξεσηκώνονται κατά της κυβερνητικής απόφασης, ζητώντας από τις αρχές να εφαρμοστεί δικαιοσύνη και ισότητα στην εκπαίδευση.

Είναι ενδιαφέρον πως οι νεαρές Αφγανές επικαλούνται τη διδασκαλία του Μωάμεθ, όπως δηλαδή πράττουν και οι αρχές της χώρας, προκειμένου να θεμελιώσουν τα αιτήματά τους. Οι αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και την ανάγνωση σχετικών εδαφίων του Κορανίου, όπου διδάσκεται η ανάγκη για ίση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην παιδεία.

Το υπό διαμόρφωση αυτό κίνημα ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ταλιμπάν, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τι συμβαίνει σε άλλη ασιατική χώρα, που σαρώνεται από τις συνεχείς διαδηλώσεις γυναικών – στο Ιράν.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών παρακολουθεί, ακόμη, στενά τις εξελίξεις. Υπενθυμίζουμε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε, πριν από ελάχιστες ώρες, την έντονη δυσφορία του για όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, ενώ, την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η σημερινή δημοκρατική πλειοψηφία είναι αποφασισμένες παρέμβουν δυναμικά σε διεθνείς οργανισμούς αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένως διακόψει τις συνομιλίες με τη σκληροπυρηνική κυβέρνηση σε διεθνή φόρα και διεθνικό επίπεδο, λόγω ακριβώς αυτών των πολιτικών των συνεχών και κλιμακούμενων διακρίσεων σε βάρος του γυναιικείου πληθυσμού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments