Πολιτική

Συγκινητική η περιοδεία του Κ. Μητσοτάκη στην Βόρειο Ήπειρο

Συγκινητική η περιοδεία του Κ. Μητσοτάκη στην Βόρειο Ήπειρο
Ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βόρειο Ήπειρο. 

Ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βόρειο Ήπειρο.  Πρόκειται, ανάμεσα στα αρκετά άλλα, για μια ιστορικά οφειλόμενη και συγκινητική περιοδεία, που δεν διολίσθησε ούτε σε υπερδεξιές ρητορείες, ούτε σε εθνικιστικές ακρότητες και μαξιμαλισμούς.,

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού κατά την τελευταία τριακονταετία, από το μακρινό 1991.

Η μειονότητα στην Αλβανία είναι εθνική και ταυτόχρονα θρησκευτική, δηλαδή ελληνική και χριστιανική. Κι αυτό δεν σημαίνει νεορθόδοξα φονταμενταλιστική, ούτε εθνικιστική, δεν έτρεφε δηλαδή κανένα αίσθημα μίσους για τον αλβανικό λαό, με τον οποίο διατηρούμε καλές σχέσεις.

Ο ίδιος ο κ. Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν μπορώ να μην θυμηθώ το γεγονός ότι σε αυτήν εδώ την πλατεία, πριν από ακριβώς 31 χρόνια, ήταν Δεκέμβριος του 1991, ήρθε ο πατέρας μου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Λίγο πριν είχε καταρρεύσει το καθεστώς της απίστευτης καταπίεσης του αλβανικού λαού και τότε προδιαγράφονταν πολύ θετικές οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Και είχε πει ο πατέρας μου κάτι το οποίο το ανέφερα και όταν μίλησα στη Λιβαδειά, είχε πει ότι “η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών”».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης. Όπως γνωρίζετε, επίσης, και την στήριξη που παρείχε και παρέχει διαχρονικά η ελληνική πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο Δήμο σας. Να τη θεωρείτε δεδομένη!».

Σημειώνεται ότι, πιο πριν, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποφύγει να εμπλακεί σε περιττά διπλωματικά επεισόδια. Κάποιες προκλήσεις υπήρξαν, αλλά ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments