Διεθνή

Covid – 19: Εγρήγορση, όχι πανικός

Covid – 19: Εγρήγορση, όχι πανικός

Πηγή Φωτογραφίας: CNS/PHOTO

Επαγρύπνηση, προσωπική και συλλογική, απαιτούν τα νέα δεδομένα της πανδημικής κρίσης του Covid – 19, μετά τις χαλαρώσεις στην πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας και τα νέα κρούσματα.

Επαγρύπνηση, προσωπική και συλλογική, απαιτούν τα νέα δεδομένα της πανδημικής κρίσης του Covid – 19, μετά τις χαλαρώσεις στην πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας και τα νέα κρούσματα.

Υπέρ της διατήρησης της εγρήγορσης απέναντι στον ιό συνηγορούν τα νέα στοιχεία, μακριά όμως από τους πηχυαίους τίτλους εντυπωσιασμού

Το πρώτο από αυτά είναι ότι, πράγματι, η Κίνα αντιμετωπίζει ένα ανησυχητικό ξέσπασμα της πανδημίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση περισσότερων μεταδοτικών παραλλαγών στον κόσμο. Η Κίνα αντιμετωπίζει μια ανησυχητική αύξηση της επιδημίας του κορωνοϊού, μετά την άρση της μηδενικής πολιτικής της για τον Covid στις αρχές Δεκεμβρίου και υπό την πίεση των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων των πολιτών απέναντι στον κόκκινο ολοκληρωτισμό του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, δυστυχώς, περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται καθημερινά στην Κίνα, αλλά το κύμα που ανακοινώνεται μπορεί να σχετίζεται με τον αυξανόμενο κορεσμό νοσοκομείων και μεγάλο αριθμό θανάτων. Η αύξηση, δε, των κρουσμάτων αφορά σε απόλυτους αριθμούς, αλλά, αν συνυπολογιστεί ο πληθυσμός της χώρας, τότε θα αντιληφθεί κάποιος ότι μιλάμε για 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Το τρίτο στοιχείο έγκειται στο ότι υπάρχει «κάτι» το άγνωστο, γύρω από την εμφάνιση νέων παραλλαγών, που θα μπορούσαν να διαταράξουν το «ιογενές οικοσύστημα» αυτής της πανδημίας.

Ένα τέταρτο στοιχείο, το οποίο υποτιμούμε συχνά, είναι η ενδεχόμενη δόλια χρήση του ιού από την κινεζική εξουσία. Το κινεζικό κόμμα διέκοψε απροειδοποίητα και χωρίς τη λήψη των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων, την πολιτική της μηδενικής ανοχής. Αυτό υπαγορεύθηκε εν πολλοίς από την αρκετά επιπόλαιη απόφαση της ηγεσία του κινεζικού ΚΚ να απορροφήσει μέρος της έντονης κοινωνικής και οικονομικής δυσαρέσκειας, έτσι ώστε να αποφύγει περαιτέρω κλιμακώσεις.

Εντούτοις, τα κρούσματα εξακολουθούν, προς το παρόν, να είναι υπό σημαντικό έλεγχο, με πολλά από αυτά να σχετίζονται με ήπιες παραλλαγές και σχετικώς ήπια συμπτώματα, μακριά από την αρχική βαριά συμπτωματολογία των πρώτων κυμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments