Nέα της αγοράς

Πρόστιμα σε 100.000 φορολογούμενους που παραμέλησαν την Εφορία

Πρόστιμα σε 100.000 φορολογούμενους που παραμέλησαν την Εφορία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε όλους τους φορολογούμενους που έχασαν την προθεσμία επιβλήθηκε πρόστιμο ανεξάρτητα εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό.

Η «αυλαία» των φετινών φορολογικών δηλώσεων έπεσε στις 30 Αυγούστου 2022. Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι υποβάλλουν ακόμη και σήμερα τη φορολογική τους δήλωση. Πάνω από 100.000 αρχικές φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα με το συνολικό αριθμό των φετινών δηλώσεων να έχει φθάσει στα 6.526.130, αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών.

Η Εφορία πάντως δεν χαρίζεται σε όσους καθυστερούν να υποβάλλουν δήλωση. Η υποβολή εκπρόθεσμων τόσο αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ ενώ στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Σε όλους τους φορολογούμενους που έχασαν την προθεσμία επιβλήθηκε πρόστιμο ανεξάρτητα εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό.

Ειδικότερα τα πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους που υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι τα εξής:

Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ. Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς πρόστιμα

Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις για τις οποίες δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Αυτό συμβαίνει στις εξής περιπτώσεις τροποποιήσεων:

Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ). Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments