Nέα της αγοράς

Tesla: Ο απολογισμός της χρονιάς για κέρδη ήταν ο χειρότερος

Tesla: Ο απολογισμός της χρονιάς για κέρδη ήταν ο χειρότερος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μεγάλες απώλειες για τη μετοχή, εκτός στόχων οι προβλέψεις

Η Tesla ετοιμάζεται την Παρασκευή να κλείσει τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της, έχοντας χάσει περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση στην αγορά εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για διακοπές παραγωγής, για τη ζήτηση και της επικέντρωσης του Διευθύνοντος Συμβούλου Έλον Μασκ στο Twitter.

Οι μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων υποχώρησαν περίπου 69% από την αρχή του έτους έως την Πέμπτη. Ένα νέο κύμα selloff εκτυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις εκπτώσεις που πρόσφερε η Tesla στους πελάτες της για παραδόσεις οχημάτων πριν από το τέλος του έτους, προκαλώντας φόβους για τη ζήτηση. Η εταιρεία χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσει το εργοστάσιό της στην Κίνα, το μεγαλύτερο σε όγκο, που έκλεισε προσωρινά.

«Υπάρχει ανησυχία ότι η ζήτηση θα μειωθεί και η Tesla δεν πρόκειται να δει την αύξηση του όγκου που ανέμενε η αγορά προηγουμένως», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Seth Goldstein, στρατηγικός σύμβουλος στην Morningstar Research Services.

Οι χρόνοι αναμονής που στην αρχή του έτους ήταν έως και 30 εβδομάδες για ορισμένα μοντέλα της Tesla στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί απότομα.

Η πτώση της μετοχής σηματοδοτεί μια απότομη ανατροπή για μια μετοχή που έκανε ράλι πριν έναν χρόνο. Οι μετοχές της Tesla έφτασαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο του 2021, καθώς η εταιρεία παρήγαγε κέρδη, κλιμάκωσε την παραγωγή και επωφελήθηκε από τα EV που κέρδισαν ευρύτερα έδαφος. Η μετοχή έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% έκτοτε.

Μακριά από τους στόχους

Μεγάλο μέρος της αντιστροφής της μετοχής σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς ο κ. Μασκ ανέλαβε το Twitter και αφού η Tesla, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο σε χρηματιστηριακή αξία, έχασε τις προσδοκίες της Wall Street για παραδόσεις τρίτου τριμήνου.

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων μείωσε τον Οκτώβριο τις προσδοκίες ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος, αποφεύγοντας τον στόχο της να αυξήσει τις παραδόσεις ετησίως κατά 50%. Θα χρειαστεί να παραδώσει ένα ρεκόρ 495.000 αυτοκινήτων το τέταρτο τρίμηνο για να επιτύχει αυτόν τον ρυθμό. Η Wall Street αναμένει από την Tesla να παραδώσει 429.000 οχήματα.

Η Tesla έχει επίσης αντιμετωπίσει προκλήσεις παραγωγής στα εργοστάσιά της φέτος. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία ανέστειλε την παραγωγή αυτοκινήτων στο εργοστάσιό της στην Κίνα μια ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επεκτείνοντας την προγραμματισμένη οκταήμερη διακοπή λειτουργίας της, καθώς αντιμετώπιζε ένα κύμα κρουσμάτων Covid-19. Η αυτοκινητοβιομηχανία ιστορικά δεν σταμάτησε την παραγωγή αυτή την εποχή του χρόνου.

Η εταιρεία διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο της Σαγκάης για εβδομάδες νωρίτερα λόγω των περιορισμών του Covid-19. Η Tesla φέτος είχε επίσης προβλήματα με τα νέα της εργοστάσια στη Γερμανία και το Τέξας.

Μόνο τον Δεκέμβριο η μετοχή της εταιρείας έκανε βουτιά 43%, στον χειρότερο με διαφορά μήνα όλων των εποχών. Έως τώρα σε κανέναν μήνα δεν είχε υποχωρήσει περισσότερο από 25%. Στο τέταρτο τρίμηνο, η μετοχή εμφανίζει απώλειες 58% – σε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ. Έως τώρα η χειρότερη επίδοση τριμήνου ήταν της τάξης του 38%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments