Κόσμος

Νέα παραλλαγή της Όμικρον: Εξαπλώνεται ταχέως στις ΗΠΑ

Νέα παραλλαγή της Όμικρον: Εξαπλώνεται ταχέως στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: skynews.gr/ Screenshot

Μια νέα παραλλαγή της Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)

Μια νέα παραλλαγή της Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το στέλεχος, γνωστό ως XBB.1.5, αντιπροσωπεύει περίπου το 41% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η μετάλλαξη αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα μέσα Νοεμβρίου και έχει πλέον ξεπεράσει τις παραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1, οι οποίες κυριαρχούσαν στα κρούσματα το φθινόπωρο.

Το XBB.1.5, συγγενικό στέλεχος του XBB, έχει αναφερθεί κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, ανέφερε η υγειονομική υπηρεσία. Πάνω από το 70% των κρουσμάτων COVID στη Νέα Υόρκη έως το Μέιν έχει διαγνωστεί με αυτό το νέο στέλεχος κορωνοϊού.

Η παραλλαγή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εν μέσω της πολυάσχολης ταξιδιωτικής περιόδου των διακοπών, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

«Προβλέπουμε ότι θα είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας και ότι θα αυξηθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας», δήλωσε στο CBS News η Barbara Mahon, διευθύντρια του τμήματος κορωνοϊού και άλλων αναπνευστικών ιών του CDC.

Ο Andrew Pekosz, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε ότι ο XBB.1.5 φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός. Ωστόσο, παρά την ταχεία εξάπλωσή του, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το XBB.1.5 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια ή ότι αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για όσους έχουν μολυνθεί σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, καθώς οι νοσηλείες από COVID έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 3,6% στις ΗΠΑ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments